Ono što su prije dva tisućljeća ratari radili u Mezopotamiji čini se da će uskoro morati prigrliti i uzgajivači krumpira u Lici. Nedovoljna količina oborina i ove je godine učinila da je urod krumpira u Lici manji od očekivanog. Rekao nam je to Nikola Vidaković, direktor poduzeća „Agro Velebit“ Lovinac koje slovi kao najveći proizvođač krumpira u Lici.

-Zbog suše je urod merkatilnog krumpira u Lici manji  za skoro trećinu od očekivanog. Razlog tome je kasna sadnja zbog vremenskih neprilika, hladnoće i velike vlage. Svoje je učinila i suša. Još nismo okončali berbu, ali vjerujem da ćemo u končanici imati oko 700 tona krumpira. Ta bi količina mogla biti znatno veća kada bi se uvelo navodnjavanje krumpira. Mi smo navodnjavanje uveli u jednom dijelu naših površina i poboljšanje uroda na tim njivama je znatno. Mislim da je došlo vrijeme da mi Ličani više ne gledamo u nebo očekujući kišu u ljetnim sušama. Tko se misli ozbiljno baviti uzgojem krumpira svakako mora početi navodnjavati svoje njive, uvjeren je Vidaković koji naglašava kako je kvaliteta ovogodišnjeg krumpira odlična.

Cijenu  krumpira u maloprodaji diktira zakon ponude i potražnje. Od kada je RH članica Europske unije uvozimo svu silu nekvalitetnog, ali vrlo jeftinog krumpira. Odrediti realnu cijenu ličkog krumpira, koji se s pravom smatra vrhunskim, nemoguća je misija. Poglavito zato što su se neki proizvođači polakomili i početkom  ove jeseni već počeli prodavati krumpir po 5 kuna za kilogram. Naravno, bez računa. Samo da im se dogodi da ih cijenama unište dobavljači krumpira iz drugih dijelova Hrvatske ili iz uvoza. Onda ćemo opet svjedočiti ružnim i tužnim scenama odbačenih vreća krumpira koji nije mogao naći kupce.

L.O.