Nastojanja da se problem(?) izgradnje marine u Novalji riješi referendumom naišao je na-zid!!! Barem tako kaže statistika zadnjeg provedenog referenduma. I dok je jednima čaša polupuna (klasa optimist), drugima je poluprazna (klasa optimist s životnim iskustvom). Poigrajmo se malo s brojkama.
Od ukupno 3642 upisanih birača, na referendum je izašlo njih 35 posto, ili 1297 birača. U ovome nesrazmjeru valja istaknuti podatak po kojemu samo mjesto Novalja, gdje bi se marina i trebala graditi, ima oko 2500 prijavljenih glasača pa je po toj matematici za gradnju nove marine u Novalji bilo „za“ svega 665 glasova! Dakle, njih oko 23%. Kako god nazvali ove rezultate, oni kazuju da je bučno najavljeni referendum doživio rijetko viđen fijasko.
Ono što ne stoji u statistici jesu brojna pitanja građana Novalje koja su svakako djelovala na propast referenduma. Iz provjerenih izvora doznajemo kako bi bilo dobro znati koliko je stajao sam projekt, zatim skupi Jumbo-plakati, usluge PR-agencije koja je vodila cijelu promidžu, ali i koliko stoje ostali popratni troškovi ukalkulirani u prvu (a čini se i zadnju) fazu projekta marine u Novalji.
Novaljci znadu reći kako je iza ovog projekta zdušno stajao aktualni gradonačelnik. U naslijeđa demokracije uvijek se na prvo mjesto stavlja volja građana. U ovom su slučaju građani Novalje odaslali vrlo jasnu poruku aktualnom čelništvu svojega Grada. U svakoj demokratskoj državi, nakon ovakvog fijaska gradonačelnik bi podnio ostavku, barem iz moralo-kurtoaznih razloga, ako li ne zbog poruke koju su mu građani na ovaj način poslali. A ta je poruka doista nedvosmisleno jasna! GO Home, gradonačelniče!!! GO Home i poštuj volju građana.

L. O.