-Srbija i Republika Srpska su razgovarale kako i na koji način osnažiti kulturu pamćenja, kako učiniti sve da ne budu zaboravljene jasenovačke žrtve, kako država može pomoći srpskoj crkvi u cijelom procesu, kao i o drugim važnim pitanjima, izjavio je nedavno  srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tamošnjim medijima. On je tih dana s poglavarom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem razgovarao u povodu 80. obljetnice formiranja jasenovačkog logora, ocijenivši da je sustav logora Jasenovac bio “najmonstruoznija tvornica smrti u Europi”.

Bio je ovo još jedan pokušaj izjednačavanja ili anuliranja srbijanske krivnje za nedavna događanja na tlu bivše Jugoslavije  u ’90.-im godinama kada je velikosrpska agresija u Hrvatskoj i BiH iza sebe postavila tisuće ubijenih civila i vojnika svih narodnosti , u vojnoj doktrini spaljene zemlje. Predsjednik Vučić je istaknuo da se memorijalni kompleks gradi kako bi se podsjetilo i “na sve druge zločine počinjene nad našim narodom, a na teritorijima koji danas nisu pod kontrolom srpskog naroda, kako sjećanje na srpsko ime i prezime ne bi bilo zatrto”.

Je li ovo ponovno okupljanje „srpskog sveta“ po prokušanom srbijanskom principu „popovi, topovi, ubojstva i lopovi“? Mantru  o „Srpskom svetu“ ministar Aleksandar Vulin ovih dana opetovano ističe. Kada se god nađe u nezgodnoj političkoj situaciji Vučić će reći kako to nije državna politika Srbije.

Koliko ima smisla i razbora, ali i političke pristojnosti, graditi neko zdanje u drugoj državi? Jednako kao da bilo tko od nas počne kopati bunar u susjedovom dvorištu. Bez pitanja i dopuštenja.

Prve „političke laste“ Vulinovog „Srpskog sveta“ čuli smo prije nekoliko godina na komemoraciji u nekadašnjem ustaškom logoru Jadovno u Lici. Vulin je tada po običaju održao lekcije svima, ali nikako Srbiji jer se oni „najviše zalažu za mir“. Tada je Vulin ponovno rekao kako se na brojnim stratištima II. svjetskog rata po Hrvatskoj trebaju graditi spomen-područja na čast ubijenim Srbima, a po zadnjim Vučićevim izjavama o toj temi, čini se kako se od takvih ideja nije odustalo. Domovinski rat u svim tim planovima  i izjavama nikada nije niti spomenut.

U svojoj komociji Vulin je s grupom srbijanskih časnika čak pokušao ući bez putovnice u Hrvatsku, noseći pri tome srbijansku zastavu duljine 5-6 metara. Zbog te provokacije u Hrvatskoj je postao persona non grata.

Rigajući vatru za vrijeme posjete Jadovnom Vulin je tada odrđao lekciju i aktualnoj predsjednice Kolindi Grabar Kitarović.

-Ne smije ista ruka položiti vijenac u Jasenovcu i na nekom mjestu gdje su ubijane ustaše, ustvrdio je tada Vulin praćem frenetičnim pljeskom svojih obožavatelja mahom dovezenih iz Banja Luke. Cijeli ovaj igrokaz pomno je pratila hrvatska policija i privela grupicu Vulinovih pristaša obučenih u crne majcice s likom ratnog zločinca Draže Mihajlovića, sa mrtvačkim glavama i porukama „sloboda ili smrt“.

Hoće li u dogledno vrijeme netko iz susjedstva „kopati bunare“ u našem dvorištu ovisi jedino od nas samih. Crna Gora je već dopustila događanje „Srpskog sveta“ igrokazima u Cetinju. Na redu su Jasenovac i Jadovno.

L. O.