Ovih dana trebala bi biti Županijska skupština, ali njezin datum se očito skriva od javnosti, od koalicijskih partnera i od svih vijećnika. To je prvi put da vijećnici ne mogu dobiti informaciju kada će biti Skupština koja će odlučivati o proračunu. Dakle, konsolidirani proračun je težak oko 334 milijuna kuna. No međutim ono što je bitno za županiju su oko 134 milijuna kuna. Od tih 134 mil. kuna 115 milijuna kuna ide programe i razvojne projekte.

Vidjeli smo danas da je upravo zbog toga da se ne blokiraju razvojni projekti donijet proračun Grada Zagreba. Tamo su shvatili da bi došlo samo do blokade projekata te su razumno prihvatili proračun. Što se tiče županije, a spekulira se o mogućem neprihvaćanu proračuna što bi značilo i nove izbore za Županijsku skupštinu. Iskreno govoreći, izbori sami po sebi su manje bitni i najčešće birači kazne one koji su izazvali izbore.

Zaustavili bi se projekti u OŠ Plitvice, Senj, Perušić i Brinje vrijednih preko 15 mil kn. U problemima bi bile i Udruge iz Domovinskog rata, HGSS, vatrogasci itd

Što bi se desilo? Negdje u 3.-4. mjesecu bili bi izbori pa onda do 31.12. ponovno prihvaćanje ili neprihvaćanje proračuna. Izgubilo bi se godinu dana za realizaciju mnogih projekata. Ove godine ne bi došlo do realizacije projekata Osnovnih škola u Plitvičkim Jezerima, Senju, Perušiću i Brinju što iznosi preko 15 mil kn. Došlo bi do financiranja samo hladnog pogona pa bi problema imali HGSS, Vatrogasna zajednica, Crveni križ, Udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Zaustavljeni bi bili projekti Domova umirovljenika i DZ Gospić,Korenica i Otočac u vrijednosti preko 20 mil kn

Zaustavljeni bi bili projekti Doma umirovljenika u Gospiću i Udbini i energentske obnove u Domovima zdravlja Gospić, Korenica i Otočac sveukupne vrijednosti preko 20 milijuna kn. Došlo bi do zaustavljanja projekta primarne zdravstvene zaštite u vrijednosti preko 4 milijuna kuna što znači nabavka opreme.

Propao bi projekt Razvojnog centra LSŽ od oko 21 mil kn. Zaustavljen novi Prostorni plan koji je generator razvoja

Možda bi najpogubnije za gospodarstvo bila i nemogućnost završetka Razvojnog centra Ličko-senjske županije u iznosu oko 21 milijun kn.

Ove godine planirana je i izmjena Prostornog plana, a znamo da je on ključni dokument za potencijalne investitore u Ličko-senjskoj županiji. Ukoliko dođe do ne izglasavanja proračuna potencijalni investitori će napustiti područje Ličko-senjske županije.

L.O./V.I.