Kao i svake godine na blagdan Velike Gospe mnogi su hodočasnici pohodili svetište Krasno. Isto tako su mnogi od njih u povratku posjetili obližnje Kuterevo i tamošnje Utočište za medvjede. Kako kaže voditelj Utočišta Ivan Crnković-Pavenka svi su dobro došli. Čak i oni koji se ondje sasvim ne uklapaju ponašanjem.

-Neki hodočasnici svratili su k nama i ukazali nam pažnju. Na tome im se iskreno zahvaljujemo. Dio njih nisu još shvatili kako je ipak riječ o medvjedima, plahim životinjama kojima uz našu skrb ipak treba mir. Upravo je nekima malo čudno kada kažem da svi mi od medvjeda imamo ponešto i naučiti.

Ovih dana ispraćamo tri volontera „godišnjaka“ koji su posredovanjem Europske komisije kod nas proveli godinu dana. Početkom rujna stižu nam novi volonteri, njih četvero. Tijekom cijele godine kod nas se izmjenjuju volonteri u trajanju od desetak do mjesec dana. Zadnja je bila jedna Splićanka. Ljudima je atraktivno i zanimljivo to što radimo, ta naša ozbiljna i iskrena skrb prema medvjedima i ponyjima, zaključio je Pavenka.

Utočište je već započelo s pripremama novih zaliha hrane za svoje štićenike. Uz mnoge vrste žitarica i ostalih poljoprivrednih kultura „kruna“ svega bit će nabavka žireva, delicija koje medvjedi rado jedu prije povlačenja na zimsko mirovanje.

M. S.