Kako smo već javljali Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije nedavno je prihvatio grupu izbjeglica iz Ukrajine. Ovome susretu u Gospiću nazočio je i župan Ernest Petry kako bi tim ljudima u ovakvim okolnostima zaželio ugodan boravak i smještaj u NP Plitvička jezera. U prihvatni centar Gradske sportske dvorane u Gospiću pristiglo je tada 36 premorenih majki s malom djecom, uglavnom pristiglih iz gradova Harkiva i Kijeva.

Prema ranije utvrđenom rasporedu ova skupina izbjeglica je privremeni smještaj dobila u hotelu „Grabovac“ u NP Plitvička jezera. Budući se hotel nalazi na području Rakovice dobrodošlicu napaćenim Ukrajincima poželio je načelnik Općine Rakovica Mihovil Bićanić sa suradnicima.

Sve ovo tragično asocira na 1991. godinu kada je prognana skupina civila iz okolnih hrvatskih mjesta potražila spas  na širem području Grabovca. Tada su tenkovi zloglasne JNA devastirali ovo područje i ubili troje djece iz zbjega. Odatle i veliki senzibilitet prema ukrajinskim izbjeglicama koje su u hotelu Grabovac sada našli privremeno i sigurno utočište.

L.O.