HRO i treći put dobitnik nagrade za najbolji jingle

Opatija je od 20. do 22. listopada domaćin Dana elektroničkih medija koji se održavaju osmu godinu za redom, kojima nazoči oko tri stotine predstavnika lokalnih i nacionalnih medija.
Na redovitom godišnjem druženju medijskih djelatnika na „21. Danima radija“ te „8. Danima televizije i interneta“ dodijeljene su i godišnje radijske nagrade. Hrvatski radio Otočac do sada dva puta dobio nagradu za najbolji radijski jingle, a ta mu je prestižna nagrada dodjeljena, po treći put.
HRO je isto priznanje dobio 2012. i 2014. godine. Ove godine, riječ je o jingleu naziva Cool i In, osmišljenom i realiziranom od strane djelatnika, a kojem su velik doprinos glasovno dali građani Otočca. Nagradu je sinoć u Opatiji preuzela direktorica HRO-a Ruža Orešković. 8. Dani elektroničkih medija, 21. Dani radija i 8.Dani televizija i Interneta održavaju se u organizaciji HURIN-a, (Hrvatske udruge radija i novina) koji i dodjeljuje navedene nagrade, uz suorganizaciju NUT-a, HAKOM-a i AEM.
Na mnogobrojnim panelima sudionici, uz ostalo, upoznavaju se s prijedlogom medijske politike, perspektivama razvoja elektroničkih medija u narednom periodu, europskim praksama poticanja proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa. Predstavljeni su i prvi rezultati analize radijskog tržišta koja se provodi kako bi se prezentirala detaljna slika hrvatskog radijskog prostora te utvrdilo kakvi su stavovi i očekivanja građana što se tiče programskih sadržaja nacionalnih, lokalnih i regionalnih radija.
Inače, susreti su započeli analizom stanja i strategijom razvoja lokalnih elektroničkih medija te mogućnostima sufinanciranja medijskih projekata iz opće uprave za komunikacije EU parlamenta.
Godišnji susreti medijskih djelatnika danas su započeli pozdravnim govorima te raspravom o položaju i perspektivama elektroničkih medija u sklopu nove medijske politike, predstavljanjem publikacije „Mediji i nacionalne manjine“, zatim predstavljanjem nacionalne kampanje „Birajmo što gledamo“.
U tijeku su i predavanja o potporama medijskim sadržajima od javnog interesa prema europskim iskustvima, Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, medijima trećeg sektora i drugim temama koje zanimaju prvenstveno djelatnike u lokalnim medijima. Zbog općih ekonomskih prilika proteklih nekolikog godina među 150 lokalnih radijskih postaja u Hrvatskoj njih 18 se ugasilo, doznajemo od dir. HRO Ruže Orešković.
Dražen Prša