Opatija je od 20. do 22. listopada domaćin Dana elektroničkih medija koji se održavaju osmu godinu za redom, kojima nazoči oko tri stotine predstavnika lokalnih i nacionalnih medija.
Na redovitom godišnjem druženju medijskih djelatnika na „21. Danima radija“ te „8. Danima televizije i interneta“ dodijeljene su i godišnje radijske nagrade. Hrvatski radio Otočac do sada dva puta dobio nagradu za najbolji radijski jingle, a ta mu je prestižna nagrada dodjeljena, po treći put.
HRO je isto priznanje dobio 2012. i 2014. godine. Ove godine, riječ je o jingleu naziva Cool i In, osmišljenom i realiziranom od strane djelatnika, a kojem su velik doprinos glasovno dali građani Otočca. Nagradu je sinoć u Opatiji preuzela direktorica HRO-a Ruža Orešković. 8. Dani elektroničkih medija, 21. Dani radija i 8.Dani televizija i Interneta održavaju se u organizaciji HURIN-a, (Hrvatske udruge radija i novina) koji i dodjeljuje navedene nagrade, uz suorganizaciju NUT-a, HAKOM-a i AEM.
Na mnogobrojnim panelima sudionici, uz ostalo, upoznavaju se s prijedlogom medijske politike, perspektivama razvoja elektroničkih medija u narednom periodu, europskim praksama poticanja proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa. Predstavljeni su i prvi rezultati analize radijskog tržišta koja se provodi kako bi se prezentirala detaljna slika hrvatskog radijskog prostora te utvrdilo kakvi su stavovi i očekivanja građana što se tiče programskih sadržaja nacionalnih, lokalnih i regionalnih radija.
Inače, susreti su započeli analizom stanja i strategijom razvoja lokalnih elektroničkih medija te mogućnostima sufinanciranja medijskih projekata iz opće uprave za komunikacije EU parlamenta.
Godišnji susreti medijskih djelatnika danas su započeli pozdravnim govorima te raspravom o položaju i perspektivama elektroničkih medija u sklopu nove medijske politike, predstavljanjem publikacije „Mediji i nacionalne manjine“, zatim predstavljanjem nacionalne kampanje „Birajmo što gledamo“.
U tijeku su i predavanja o potporama medijskim sadržajima od javnog interesa prema europskim iskustvima, Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, medijima trećeg sektora i drugim temama koje zanimaju prvenstveno djelatnike u lokalnim medijima. Zbog općih ekonomskih prilika proteklih nekolikog godina među 150 lokalnih radijskih postaja u Hrvatskoj njih 18 se ugasilo, doznajemo od dir. HRO Ruže Orešković.
Dražen Prša