Hrvatska ima svjetskog prvaka, Gospićanina Ruxa!

U slovačkom gradu Nove Zamky cijeli prošli tjedan održavalo se Svjetsko prvenstvo u powerlftingu po pravilima GPC federacije. Raspored ovako velikog natjecanja morao se odvijati po danima jer je svaki dan u određenoj vrsti natjecanja nastupalo preko 150 natjecatelja. 

Jučer je  uslijedilo  natjecanje u bench pressu s 220 natjecatelja, a Hrvatsku je predstavljao Marijo Rukavina Rux iz PLK Rux Gospić koji je nastupio u kategoriji do 110 kg. Rux je nastupio na svoj 36. rođendan, a bolji dar si nije mogao zamisliti jer je Hrvatska dobila svjetskog prvaka u bench pressu. Rukavina je opet podigao svoj najbolji rezultat od 230 kg potvdivši i službeno da je najbolji bencher u ovoj kategoriji na svijetu! Rezultat je tim veći jer je na vagi Rux imao samo 104.8kg. Osim toga ovo je i novi balkanski rekord, a u domaćim okvirima odavno je nedostižan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prepoznati sportaš, organizator natjecanja i promotor powerliftinga Rux je imao veliku podršku iz publike od svojih prijatelja i kolega iz susjednih zemalja. Ovo je kruna najuspješnije Ruxove sezone koju je započeo u svibnju u Slovačkoj na Europskom prvenstvu XPC federacije koje je ujedno bilo i kvalifikacija za prestižno profesionalno natjecanje u SAD-u slijedeće godine. Rux je podigao 210 kg, osvojio srebnu medalju te se plasirao na Arnold Classic 2020. u Ohio, SAD.

Potom je u lipnju  uslijedilo Europsko prvenstvo WUAP federacije u Njemačkoj na kojem je Rukavina zauzeo drugo mjesto s rezultatom 220 kg. Ovdje je već nagovijestio lov na 230 kg koje je inače podigao ali pokušaj nije bio priznat.

U kolovozu se nastavlja napredak, opet u Slovačkoj, u Bardejovu, na vrlo jakom profesionalnom turniru Rux podiže 225kg, te osvaja drugo mjesto u ukupnom poretku svih dizača i zlato u svojoj kategoriji. I konačno, prije dva tjedna u Zadru, na natjecanju WUAP Balkan Open, Marijo Rukavina službeno ostvaruje 230 kg.

Ovaj rezultat jučer je pozlaćen medaljom svjetskog sjaja i kruna je uspjeha ove godine. Rux je za slijedeću sezonu najavio lov na 240 kg, a za  komentar svog nastupa skromno je  izjavio:

-Iskreno rečeno bilo je ful iscrpno i naporno iščekivati svoju grupu kad ne znaš kad ćeš početi dizati, od planiranog 14 h popodne dopalo me 19h na večer. Sve u svemu sam zadovoljan, nisam ni išao na treći pokušaj zbog iscrpljenosti i natjecanje koje sam također odradio samo 10 dana prije u Zadru. Rođendan mi nije mogao biti bolji!”

L.O.