U Hrvatsku je stigao val polarne hladnoće pa su izdana upozorenja najvišeg stupnja. Najniža temperatura izmjerena je jutros u 5 sati na Zavižanu, -20 stupnjeva Celzijevih. Na Zavižanu je uz debeli minus padao snijeg i puhao jak vjetar pa je osjećaj hladnoće bio osjetno jači. U Gospiću je u 5 sati izmjereno -11.4, u Plitvicama -12.7, a u Senju -7.

Danas hladno uz snijeg

Ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačan, uz povremeni snijeg i stvaranje novog snježnog pokrivača debljine oko 5 cm, pa i veće. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, mjestimice s jakim udarima, a temperatura će od jutarnjih -10 do -6 °C, porasti do vrijednosti između -6 i -3 °C.

Prema zapadu malo hladnije nego na istoku, u središnoj Hrvatskoj uz povremeno umjeren, na udare i jak sjeveroistočnjak. Povremeno je moguć snijeg, za koji je vjerojatnost u Međimurju i Hrvatskom zagorju malo manja nego drugdje.

Snijega može biti i ponegdje na obali i otocima sjevernog Jadrana, uz i dalje umjerenu i jaku buru, na udare mjestimice i olujnu, podno Velebita i orkansku. U Lici i Gorskome kotaru je ponegdje moguća mećava. Temperatura zraka u gorju od -14 do -9 °C, a na sjevernom Jadranu između -5 i 0 °C. Malo viša može biti ponegdje u Istri i na nekim otocima.

Na srednjem Jadranu prevladavat će oblačno uz povremeni snijeg, mjestimice i susnježicu, samo rijeko i kišu. Snježni pokrivač stvarat će se uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će umjerena i jaka, ponegdje na udare i olujna bura.

Vjetrovito, uz podjednako jaku buru s olujnim udarima, bit će i na jugu Hrvatske, uz more umjereno valovito i valovito. I dalje će biti povremenog mjestimičnog snijega, poglavito u Konavlima, u dolini Neretve te na Pelješcu, a mjestimice može biti kiše. Temperatura zraka uglavnom između -3 i 3 °C.

L.O.