Hrvatska vojska i OB Gospić neraskidivo su vezani

0

U hodniku starog krila Opće bolnice Gospić otkrivena je danas spomen-ploča Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata Hrvatske udruge medicinskih sestara. Ovim činom otimaju se zaboravu nadljudski napori medicinskog osoblja OB Gospić u spašavanju života hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata. Govoreći o požrtvovnosti medicinskog osoblja ove bolnice tijekom rata ravnateljica dr. Sandra Čubelić istaknula je kako je spomen-ploča našla mjesto u dijelu bolnice koji je najviše stradao tijekom rata.

-Izuzetno sam ponosna na medicinske sestre i tehničare koji su onda, ali i danas rade u ovoj ustanovi. Njihov predani rad kada su spašavali živote naših vojnika i civila bio je nesebičan i požrtvovan. Tada su danima ostajali ovdje, spavali na bolničkim krevetima, ali i na podu. Mislili su na svoje obitelji, na svoje najbliže. To njihov posao nije osjetio nego su predano radili. Većinom su to bile žene i majke koje su svoju djecu ostavljale doma i boravile ovdje. Srećom mi smo jedna od rijetkih bolnica na prvoj crti djelovanja gdje tijekom rata nitko od medicinskog osoblja nije stradao. Ova sreća je tim veća što smo preko ceste imali na početku rata vojarnu iz koje se pucalo po ovoj bolnici, po pacijentima i zaposlenicima. Vjerojatno se veća tragedija ne može niti zamisliti nego li da vojska puca na narod, na bolesne i ranjene. Na one koji tu rade i žele svima pomoći, istaknula je ravnateljica OB Gospić te navela zadnju epizodu u kojoj su pripadnici Hrvatske vojske i medicinsko osoblje te bolnice spasili život jednoj bebi.

Oglas

O povezanosti Hrvatske vojske i medicinske struke u ratu i miru govorio je Antonio Šebalj, predsjednik Kluba ratnih veterana 9. gbr. „Vukovi“. Spomen-ploču koja svjedoči o pregalaštvu i požrtvovnosti djelatnika Opće bolnice Gospić u ratu i miru otkrila su dvojice medicinskih tehničara, Ivica Lenić i Josip Devčić, koji su u vrijeme rata, baš kao i danas, obavljali svoj častan i odgovoran posao u ovom medicinskoj ustanovi.

M. S.