Ovog vikenda u Sloveniji, u mjestu Ivančna Gorica, održano je powerlifting i bench press natjecanje pod nazivom „VIP International GPC Balkan Championship“, odnosno  Otvoreno međunarodno prvenstvo Balkana po pravilima GPC federacije. Natjecanje je bilo dio kalendara međunarodnih natjecanja GPC powerlifting federacije.

Reprezentaciju Hrvatske činili su Marijo Rukavina Rux iz Gospića i Kristijan Matković iz Petrinje koji su nastupili u bench pressu, te Gabrijel Tkalčić iz Vrbovca, Manuel Valić iz Pule te Milan Treskavica koji su nastupili u powerliftingu. Gabrijel Tkalčić kao najmlađi predstavnik Hrvatske nastupio je u kategoriji Teens 3 do 90 kg te ponovo ostvario izniman rezultat: čučanj 235kg, bench press 140kg te mrtvo dizanje od 230 kg čine total od 605 kg. U dobnoj kategoriji teensa i juniora opet je bio najbolji.

Manuel Valić nastupio je u seniorskoj kategoriji do 110 kg, čučanj 275 kg te mrtvo dizanje 290 kg odlični su rezultati, no na žalost Manuel nije uspio podići prijavljenu težinu u bench pressu od 190 kg te po pravilima nema plasman.

Milan Treskavica iz Knina, nastupio je u superteškoj kategoriji preko 140 kg i ostvario što niti jedan hrvatski powerlifter nikad nije učinio. Milan je pomaknuo granice preko 900 kg u totalu. Njegov total od 910 kg najveći je rezultat ikad ostvaren u hrvatskoj powerliftingu. Čučanj od 350 kg, bench press od 230 kg te mrtvo dizanje od 330 kg označili su Treskavicu kao prvog Hrvata koji je prešao brojku od 900 kg u powerliftingu.

U bench pressu opet izniman rezultat Marija Rukavine iz PLK „Rux“ Gospić. Nakon samo tjedan dana od posljednjeg natjecanja gdje je Marijo rušio apsolutni hrvatski i balkanski rekord u drugoj federaciji, ove subote Marijo je pomaknuo granice dalje. Nastup je započeo podizanjem 215 kg u prvoj seriji, 225 kg u drugoj seriji, što je inače potvrda prijašnjeg najboljeg rezultata na Balkanu. Ovdje ostaje upitno zašto organizator nije omogućio rušenje rekorda za 1 kg nego je primjenio pravilo od 2.5kg većoj težini tako da je Rux morao birati rušenje rekorda tek u trećoj seriji, što je naposljetku i ostvario.

Prvo mjesto u težinskoj i aspolutnoj kategoriji s podignutih 227.5 kg pri 108.7 kg tjelesne težine bodovno je najveći bench press natjecanja. To je službeno sada i balkanski rekord, a standardi u hrvatskom bench pressu koja postavlja Rux dugo će biti nedostižni, i za natjecatelje iz težih kategorija. Kako je očito vidljivo prilikom dizanja da Rux pri ovoj težini ima još dosta rezerve snage, naime 227.5 kg podignuto je s lakoćom, ostaje za žaliti što mu nije omogućen i četvrti pokušaj dizanja, koji se inače dodjeljuje natjecateljima u svrhu rušenja rekorda.

Ovo je inače osmi Ruxov nastup ove godine koja je za njega bila iznimno uspješna i plodonosna. Nastupe je započeo u Sloveniji, pa zatim u Crnoj Gori, Slovačkoj i Bosni i Hercegovini da bi godinu završio gdje i kako je započeo – rušenjem rekorda i pomicanjem vlastitih granica. Nadamo se da će tako nastaviti i dalje.

Kristijan Matković iz Petrinje nastupio je prvi put na jednom jakom međunarodnom natjecanju. Kristijan se prije bavio body buildingom i ovaj nastup dobar mu je vjetar u leđa u svijet bench pressa i powerliftinga. Osvojio je drugo mjesto iza Ruxa s podignutih 190 kg.

Odličan vikend za hrvatske powerliftere o kojima se više ne piše što su osvojili nego je mudrije govoriti o brojkama, o težinama koje dižu čije vrijednosti su u samom europskom i svjetskom vrhu.

S.K./M.S.