Hrvoje Prpić (HDZ): Čiji je život vrijedniji ?

Zašto bi život stanovnika grada Otočca ili općine Vrhovine manje vrijedio od života stanovnika grada Gospića, ili nekog drugog centra, upitao je na sjednici GV Otočca vjećnik Hrvoje Prpić (HDZ) komentirajući nezadovoljavajuće stanje s Hitnom medicinskom pomoći u gradu Otočcu.

„Riječ je o tomu da se mora prije nekog zdravstvenog problema, bio on srčani ili koji drugi, najprije nazvati i vidjeti je li hitna otvorena, što je nedopustivo. Jedan tim radi svoj posao, moraju otići na poziv, primjera radi u Turjanski, a u to isto vrijeme dođe do neke druge hitnoće, frakture, srčanog udala ili sl. pa se čeka po dva, dva i pol sata kako bi se dobila prva pomoć. Zlatni sat u medicini znači da neka urgentna stanja treba rješavati odmah, s čim se mogućnost preživljavanja uveliko povećava. Znam kakva je situacija i da su financije uvijek u pitanju, ali po mojim informacijama podružnica Zavoda za hitnu medicinu ima viška 100.000 kuna kuna i ta se sredstva vraćaju, nisu utrošena, a mogao bi se financirati još jedan tim hitne. U DZ Otočac imamo česte slučajeve da nikoga nema u hitnoj osim medicinskih sestara koje, uvažavajući njihov posao, ipak nisu toliko stručne da pruže odgovarajuću liječničku pomoć. Djelatnici su izloženi verbalnim napadima, a pitanje je samo kada će biti i fizičkim. Pacijent ne razumije da je došao u Dom zdravlja i da nema nikoga u hitnoj.“ – kazao je Hrvoje Prpić.

Nastavak ispod oglasa

Gradsko vijerće Otočca zaključilo je da zbog ove specifičnosti s radom hitne medicinske pomoći traže razgovor s ravnateljicom hitne medicinske pomoći Ličko senjske županije Elizabetom Dragičević, kojoj će uputiti poziv da dođe u Otočac pa da pred vijećnicima Grada Otočca objasni zašto se događaju ovakve stvari i što treba učiniti kako bi se to izmjenilo. Zbog ovakve situacije stav GV Otočca je da će se sazvati izvanredna sjednica na kojoj će jedina tema biti rad hitne medicinske službe na području grada Otočca i općine Vrhovine.

D.P.