Hrvoje Račić: „ Razvoj Općine Lovinac temelji se na turizmu i poljoprivredi“

 LOVINAC – U Lovincu se trodnevnim manifestacijama obilježava  Dan Općine Lovinac (4. Kolovoza). U petak su na spomen obilježjima kod „Ruke“ i „ Egeljca“ predsjednik OV Josip Vrkljan,načelnik Hrvoje Račić i njegov zamjenik Danijel Jurjević, predstavnici MUP-a predvođeni načelnikom PU Ličko senjske Antom Podnarom,  te predstavnici udruga položili vijence i odali pijetet poginulim hrvatskim braniteljima. U župnoj crkvi Sv. Mihovila župnik fra Jakov Prcela služio je svetu misu.

Nastavak ispod oglasa

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća uz brojne gospodarstvenike, predstavnike županijske vlasti, nazočili su i predstavnici susjednih općina i gradova, MUP-a, osobni izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića Ivan Šikić te obitelji poginulih branitelja. Posebno je pozdravljen general Mladen Markač, inače počasni građanin Lovinca koji je svojom nazočnošću uveličao svečanu sjednicu.

Josip Vrkljan
Josip Vrkljan

Nazočnima se obratio predsjednik OV Lovinca Josip Vrkljan koji je između ostalog istaknuo da se 4. kolovoza slavi kao Dan Općine, jer je tada oslobođen teritorij Općine koji je bio okupiran četiri godine  i očišćen od Hrvata. Povijest Općine bila je teška i burna, ratovi su nas uništili ali smo po zna koji put niknuli iz pepela, i uz sve poteškoće na koje nailazimo gradimo bolju općinu Lovinac. Pozivamo županijske i državne vlasti da imaju više razumijevanja nego do sada, kojeg do sada nisu imali za naše potrebe, za naš održivi razvoj. Danas kad smo i formalno članovi EU imamo šansu graditi bolju Općinu Lovinac uz puno tolerancije i razumijevanja kako bi naši unuci ovdje mogli živjeti u miru i blagostanju“ – kazao je Josip Vrkljan.

Nazočne je pozdravio načelnik Općine Hrvoje Račić, koji se kazao da Općina Lovinac provodi niz projekata, organizirana je kroz vlastite službe i svoja dva poduzeća, komunalno društvo „Vrilo“ i tvrtku za poljoprivrednu proizvodnju „Agrovelebit“. Brinemo se o vodoopskrbi, javnoj rasvjeti,  cestama, uređenju javnih površina, groblja, i to na području veličine 350 km2 što ih svrstava površinom među najveće općine u RH, kazao je Račić.

Hrvoje Račić
Hrvoje Račić

„ Definirali smo razvoj naše općine kroz projekte razvoja turizma,poljoprivrede, punionicu vode, i ostalih gospodarskih djelatnosti. Kad je riječ o turizmu, radimo na malim projektima uređenja turističkih lokaliteta, kao što je izletište Zir, Krušnica, Vrbanova pećina, Mlin Travič, Kuduzovac, Bakovac ali radimo i velike projekte kao što je projekt Centra planinskog turizma „Sveto brdo“ za koji smo već dobili EU pomoć i kojega pripremamo za EU financiranje. Poljoprivredna proizvodnja na našem je području sve intenzivnija, tako da smo osnovali i tvrtku za poljoprivrednu proizvodnju „Agrovelebit“. U suradnji s našim investitorima razvojamo projekte kao što su gradnja 5 solarnih elektrana, izgradnja turističkih naselja, pripremamo dokumentaciju za izgradnju poslovne zone i cjeli niz manjih projekata. Radimo na projektima informatizacije općine, gradimo „GIS“ sustav, pripremamo projekt izgradnje Centra za umjetnost, organiziramo likovne kolonije, društvena događanja i sl…Imamo i niz udruga koje obogaćuju život ovog područja i čine ga boljim i ugodnijim“ – kazao je načelnik Hrvoje Račić.

Dan Općine Lovinac prigodnim riječima čestitao je general Mladen Markač te evocirao sjećanja na dane obrane Domovine,poglavito na području Općine Lovinac.

Proslava Dana Općine Lovinac nastavlja se u subotu u 19,00 sati Smotrom folklora „ Tamburice moja dangubice“ te od 21,00 cjelovečernjim zabavnim programom. U nedjelju upriličit će se polaganje vijenaca na spomen obilježja od 16,00-17,00 sati, sveta misa u 17,00 sati te ud 18,00 sati proslava Dana domovinske zahvalnosti i VRA Oluja u Svetom Roku.

Dražen Prša