Hrvoje Račić – SOS za hrvatsko stočarstvo!

Priopćenjem nam se obratio Hrvoje Račić, načelnik općine Lovinac i kandidata na listi Narodne koalicije u 9. izbornoj jedinici. Prenosimo ga u cijelosti:

Kako je u Hrvatskoj u tijeku preventivno cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože koje se provodi u pet najugroženijih županija,  Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj, u nadi da će na taj način bolest biti spriječena u Hrvatskoj, smatram da u ovom trenutku mjerodavne institucije trebaju poduzeti i druge korake kako bi se smanjila moguća šteta po hrvatsko stočarstvo.
U ovom trenutku pojedine zemlje iz našeg okruženja već su uvele zabrane uvoza živih goveda, svježeg mesa ,mesnih prerađevina i mlijeka iz zemalja u kojima je bolest zabilježena a posebno je zabrinjavajuće što se ta zabrana odnosi i na proizvode koji potječu iz zemalja u kojima je obavljeno preventivno cijepljenje kao što je slučaj s našom zemljom.  Takva  zabrana uvoza odnosi se i na  zemlje članice EU-a čime će hrvatskim stočarima biti zatvoreno tržište EU naredne tri godine što bi dovelo do nesagledivih šteta po hrvatsko stočarstvo pa čak i do uništenja sadašnjih izvoznika. 
Zbog toga javno pozivam hrvatsku diplomaciju na žurno uključivanje u rješavanje ovog problema kao i na dodatni angažman svih hrvatskih europarlamentaraca kako bi se moguća šteta na vrijeme smanjila na najmanju moguću mjeru.