ŽO HSLS-a Ličko-senjske županije oglasila se priopćenjem k0je prenosimo u cijelosti:

ŽO HSLS-a Ličko-senjske županije ovim putem izražava zadovoljstvo što se u medijima pojavila informacija o provedbi rješenja Upravnog suda o razrješenju ravnatelja JUNP Plitvička jezera.

Kako je do toga došlo nakon press konferencije HSLS-a na Plitvičkim jezerima održane dana 09. svibnja 2012. godine kojoj je cilj bio upozoriti javnost na dvorske igre oko najvrjednijeg i najstarijeg Nacionalnog parka Republike Hrvatske i pokrenuti širu raspravu o načinu upravljanja nacionalnom u ovom slučaju prirodnom baštinom, tako je naše zadovoljstvo i veće.

Štetočinstvo kao temeljna karakteristika načina upravljanja ovim vrijednim prostorom ima svoje početke još u 80-tim godinama prošlog stoljeća kada su zbog što veće eksploatacije prirodne baštine sagrađeni hoteli u srcu Parka u neposrednoj blizini najvećih jezera. Pri tome nije sagrađen odgovarajući sustav odvodnje niti vodoopskrbe hotela jer se odvodnja i vodoopskrba već desetljećima vrši protuzakonito iz jezera Kozjak. K tome hoteli nisu niti uknjiženi u zemljišne knjige pa se postavlja pitanje tko im je uopće i pod kojim uvjetima dao dozvolu za rad.
To žalosno stanje iz doba kad je Josip Broz Tito išao u lov na medvjede u Nacionalnom parku traje i danas.
HSLS je upozorava da svako daljnje uspješno, održivo i dugoročno planirano upravljanje mora započeti saniranjem štete i uređenjem komunalnih i vlasničkih odnosa te revizijom plana upravljanja Nacionalnim parkom.
Danas kad je uočen prekid sedrenja zbog zagađenja jezera nije vrijeme za bombastično uvođenje novog momenta odnosno davanja hotela u koncesiju. Koji će normalan poduzetnik htjeti uzeti hotele bez riješene komunalne infrastrukture i neriješenih vlasničkih odnosa.
Postavljamo pitanje da li će hrvatska javnost imati priliku vidjeti studiju opravdanosti stvaranja Agencije za upravljanje parkovima u kojoj će znanstveno biti obrazložen ovaj model upravljanja koji će premjestiti upravljanje prirodom iz ustanova na terenu na metaforički Trg bana Josipa Jelačića. Svi mi pamtimo Program za vuka koji je završio tako da više ne funkcionira na terenu i gdje je dio službenika zaduženih za kontakt sa stanovništvom, dijeljenje zaštitnih prenosivih ograda za stoku i uvođenje tornjaka dobio otkaz, a djelatnici u ministarstvu koji su šetali po Kanadi i zadnji put vidjeli vuka u Crvenkapici i danas su na svojim položajima. Hoće li to biti sudbina biologa, kemičara, geologa , šumara u našim ustanovama?
Također pitamo Vladu RH gdje je studija opravdanosti davanja koncesije za hotele na Plitvičkim jezerima, ali i u drugim parkovima kojom se utvrđuje javni interes ,utjecaj na okoliš, zaštitu prirode i kulturnih dobara, financijske učinke koncesije na državni proračun, odnosno proračun jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i usklađenost s gospodarskim razvojnim planovima i planovima davatelja koncesije sukladno članku 11 Zakona o koncesijama. Ukoliko Zakon o zaštiti prirode nije usklađen sa Zakonom o koncesijama utoliko gore za Ministarstvo zaštite prirode i Vladu Republike Hrvatske.

Mi samo tražimo da Nacionalni park Plitvička jezera ne postane nova INA, nove hrvatske banke ili što bi bilo neoprostivo da Plitvička jezera zbog neodgovornog upravljanja izgube svoj status svjetske baštine. Smatramo da ukoliko se ozbiljno ne pristupi, ovakvi eksperimenti mogu imati nesagledive posljedice za Park.

ŽV HSLS-a Ličko-senjske županije

Predsjednik:
Ante Franić