-
-

   GOSPIĆ- „Auto-ceste su krvotok Hrvatske i treba ih restrukturirati, a ne davati u koncesiju“, osnovna je poruka Darinka Kosora, predsjednika HSLS-a,  na današnjoj pressici održanog kod štanda za prikupljanje potpisa za referendum protiv monetizacija auto-cesta na način  koji to kani provesti Vlada RH. Na gospićkoj tržnici  mnoštvo je građana prilazilo štandu kako bi dali svoj potpis referendumu protiv ustupanja auto-cesta koncesionarima. Kosor je u društvu predsjednika ŽO HSLS-a Ante Franića i nezavisnog vijećnika Karla Starčevića ustvrdio kako je cijeli problem podosta i političke naravi, iako bi, kako tvrdi, prije svega trebalo sagledavati brojne usputne posljedice.

-Općine i gradovi uz auto-cestu u njoj vide veliku šansu za razvoj. Građani očekuju povećanje vrijednosti svojih nekretnina, vide mogućnosti pokretanja obrta i poduzetništva. Poskupe li cijene vožnje, to će se ukupno vrlo negativno odraziti na standard građana. To je strateški nacionalni interes. Ako treba smanjiti troškove funkcioniranja auto-cesta to se može učiniti i na druge načine. Ukoliko bi nešto trebalo mijenjati, bolje da to radimo mi sami, nego netko drugi, neki strani investicijski fond koji bi za početak otpustio dio radnika i povećao cijene cestarine. To se može riješiti na neki drugi način. Moguće je samo ako auto-ceste ostanu naše i mi krenemo s nekim drugim modelom, rekao je Kosor. Pozvao je sve građane da daju svoj potpis i na taj način spriječe rasipanje nacionalnog bogatstva.

    Kosor nadalje tvrdi kako ima informacije po kojima se do sada već prikupio dovoljan  broj potpisa, čak preko 450 tisuća, ali da je svaki potpis važan jer pokazuje volju građana koju nitko nema pravo ignorirati.

M. S.

-