Korenica se od lani upisala u društvo jedinica lokalne samouprave koje podupiru jedan sjajan i nadasve humani projekt. Uz potporu Ministarstvo socijalne politike i mladih provodi se trogodišnji program “Podrška djeci s teškoćama da žive u vlastitom domu”. Ovaj je program nastavak je slične priče koja se provodila od 1. lipnja 2011. do 31. svibnja 2014. Da bi se program sto uspješnije provodio Općina Plitvička jezera sudjeluje u sufinanciranju troškova dolaska stručnog tima i logopeda dva puta mjesečno, u iznosu od tisuću kuna po dolasku. Udruga za pomoć djeci i mladima s posebnim potrebama „Postojim” uputila je iskrene riječi zahvale Općini Plitvička jezera i načelniku Borisu Luketiću što su prepoznali ovaj program i iskazali bezrezervnu podršku u njegovoj provedbi. Nastavljeni program odvijat će se do konca svibnja 2017.
Načelnik općine Boris Luketić ističe kako se u dogovoru s najbližim suradnicima, Općina Plitvička jezera odmah uključila u ovu humanu priču.
-Na ovaj način želimo dati punu podršku obiteljima čija djeca imaju poteškoće u razvoju. U ovoj su priči financijska sredstva zapravo najmanje važna jer želimo senzibilizirati društvo u cjelini, da svako na svoj način pomogne da ta djeca budu ravnopravni članovi društva, da im se poboljša govorna komunikacija, da razviju vještine čitanja i pisanja… Da se jednostavno shvati da im je pomoć sada najpotrebnija i da svi mi moramo to provesti u djelo, rekao nam je načelnik Luketić.

Osim logopedske dijagnostike i terapija djece s teškoćama, ovaj program educira i daje podršku roditeljima jer uspješnost napretka djece s teškoćama ovisi i o obiteljskom okruženju i o učenju doma. Provođenje programa u koji se uključila i Općina Plitvička jezera do sada je posvuda dalo izvrsne rezultate jer su djeca, osim čitanja i pisanja, pospješila i jezično govorne sposobnosti, te slušanje i slušno procesiranje. Budući da djeca najbrže uče kroz igru i druženje programom se potiče i poboljšava socijalizacija djece. Ova podrška djeci i njihovim roditeljima već je godinama jedna od najljepših humanih gesta. Pučki rečeno mnoga su djeca znatno poboljšala svoje govorne mogućnosti, inteligentnija su, rado se druže s ostalom djecom, i povećala su stupanj komunikativnosti, mnoga su naučila čitati i pisati. Bili su ovo tek neki od razloga zbog kojih se i Općina Plitvička jezera bez previše razmišljanja uključila u ovu duboko humanu priču.

L.O./P.J.