-
-

   GOSPIĆ- Gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić i njegova zamjenica Marta Grgurić primili su povodom međunarodnog Dana dobrovoljnih darivatelja krvi izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa Gospić, među njima i darivatelje krvi. Govoreći o humanoj dimenziji darivanja krvi gradonačelnik Krmpotić je istaknuo značaj koji darivanje krvi ima  pri spašavanju ljudskih života.

-Značenje vaše humane  geste vrlo je značajno za našu zajednicu u cjelini. Dajući krv vi ne znate, niti se pitate kome će ona spasiti život jer je vaša namjera  pomoći drugima, ne tražeći ništa zauzvrat. GD Crvenog križa Gospić smatramo  pouzdanim partnerom koji svojim različitim akcijama uvelike doprinosi većoj kvaliteti života naših građana. Osim darivanja krvi u našoj sredini jača i svijest o volonterskom radu za dobrobit zajednice, bez obzira o čemu je riječ. Nesebično uključivanje u sve te akcije dodatno nas osnažuju kao društvo, bez obzira o kakvim je organiziranim akcijama riječ. Iskazivanje solidarnosti prema potrebitima  sve je snažnije jer, nažalost, pomoć treba mnogim ljudima, osobito onima starije životne dobi.  Neke su države čak donijele i zakone po kojima su djeca dužna skrbiti  o roditeljima. Vas iz Crvenog križa  molim da nastavite sa svojim humanim radom, uz intenzivnije uključivanje svih nas, rekao je gradonačelnik Petar Krmpotić. Predsjednica GD Crvenog križa Katica Prpić zahvalila se gradonačelniku i njegovim suradnicima na svesrdnoj pomoći  i poticanju ostalih čimbenika društva za uključivanje u mnoge akcije provedene na području Grada Gospića. Ravnatelj GD Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić istaknuo je podatak  o  odličnoj suradnji s Odjelom za transfuziju krvi Rijeka.

-Godišnje dajemo preko 400 doza krvi  jer nam se na pozive za darivanje krvi redovno javlja oko 200 građana. Lani smo dali više od 500 doza jer su potrebe bile veće.  Među darivateljima je sve više mladih ljudi koji su posebno ažurni kada je riječ o izvanrednim akcijama darivanja krvi. Imamo i veliki broj volontera koji se uključuju u sve naše akcije i projekte poput interventnog tima, edukativni rad s djecom, socijalni program, „pomoć u kući“ starijim osobama… Uvijek možemo računati na 40-ak volontera, ali po potrebi  i znatno više. Kada smo ljetos organizirali prikupljanje pomoći za Slavoniju javljali su nam se i pritekli u pomoć sportski klubovi, brojne udruge, posebno udruge proistekle iz Domovinskog rata, ustanove i institucije i  građani svih uzrasta, kazao je Vlado Brkljačić. Prema tvrdnjama svih sudionika ovoga prijema  Gospić se može ponositi ne samo darivateljima krvi, nego i volonterima kojih se na svaku akciju odazove više nego li je potrebno.

M. S.

-