Prošla je godina dana mandata dipl. ing el. Karla Starčevića (67). Ili kv-mehaničara Karla Starčevića? Ili lažnog „najboljeg gospićkog đaka u nekoliko generacija“? Ili lažnog hrvatskog branitelja koji se u Hrvatsku vratio 1991. da bi je branio? Sve ovo Starčević je koristio u svojoj predizbornoj kampanji kako bi privukao što veći broj glasača. Danas je u svom uredu organizirao press konferenciju za podobne novinare i na taj način još jedan put podjelio već podjeljeni grad. Je li se Starčević uplašio pitanja koja bi po njega mogla biti nezgodna?

Je li istina precijenjena?

Obećavao je jedinstveni Gospić, „slobodan grad bez podjela“, a najviše se zalagao na podjelama. Obećao je  prve godine mandata otvoriti 500 proizvodnih radnih mjesta. Umjesto toga, iz Gospića se iselilo najmanje 600 mladih ljudi. Je li nam se barem javno ispričao za neku svoju muljažu? Svakako nije.

„Jedan telefonski poziv i tu je ulagač sa 2 milijuna eura“,  govorio je u više navrata. Govorio je to i kad je bio savjetnik župana za gospodarstvo. Samo tada ne u eurima, nego u njemačkim markama. Niti onda, niti danas nije privukao niti jednog ulagača, niti jednog eura. Osim što je sebi sagradio pivovaru u Donjim Pazarištima („Ličanka“) i ogromni pogon u Dugom Selu. Ne znamo zove li se taj pomalo tajanstveni projekt  „Prigorka“ ili „Zagorka“. Zbog skrivanja informacija o tome pogonu vrijednom 15 milijuna eura, protiv njega je istragu pokrenulo Povjerenstvo za sukob interesa RH. O ovom ćemo uskoro još pisati!!!

Minhen bojna uber ales!

U medijima su dugo odzvanjali njegovi biseri poput onoga da su rokeri i punkeri krivi za homoseksualizam i pedofiliju. Lagao je da je 1987. osnovao HDZ. Također je netočno da je bio bliski suradnik dr. Franje Tuđmana. Tvrdio je kako je putovao iz Njemačke da bi utovarao oružje za Liku 1991.  Njegov ratni put je protkan s toliko izmišljotina da je dio toga pokušao zimus ispraviti u radio emisiji „Gladne uši“ II. programa HRT. Tada je izjavio kako će se o njemu „za 20 godina pisati knjige o njegovu velikom doprinosu u Domovinskom ratu“. Sada ne. Jer je (valjda) u ratu bio tajni agent u debeloj pozadini. Ipak, morao je u toj emisiji izvaliti i nove laži. Reče on tada da je u Njemačkoj radio četiri dana tjedno i četvrtkom navečer je tijekom rata već bio u Hrvatskoj. Tako je sam sebe demantirao u ranijim  lažima da se od 1991. vratio u Hrvatsku i „branio Domovinu“. Na ratištima oko Siska i Odžaka.

Štednja na štetu građana?

U istoj je emisiji pokušao malo prikriti svoje promašaje i lažna obećanja pa je izjavio da se nada kako će do konca mandata otvoriti 500 radnih mjesta u Gospiću. Više ne do konca 2017., što je obećavao. Govorio je ovo u veljači 2018., na dan kada se Gospić gušio u snježnom prometnom kolapsu, kada su ga mediji prozivali da Gospić nema (ili mu ne funkcionira) Stožer zimske službe. O promašajima poput Zimskog sajma (gdje li nam nestade Božićni ili Adventski sajam?) ili dočeka Nove godine ne treba niti govoriti. Pa i lanjski Dan Grada Gospića je bio tužna kopija, uz obrazloženje kako je riječ o štednji. Valjda zbog štednje kasnilo se zimus  skoro mjesec dana sa skidanjem blagdanskog nakita po Gospiću. Jer se tako radi u Vatikanu(?), reče naš gradonačelnik!!! Njemu su za sve krivi drugi. Sa govornice Gradskog vijeća je nekoliko puta govoro kako je iz gradske kase ukradeno 14 milijuna kuna. Tko je za to odgovorao? Ili je u pitanju bio još jedan njegov spin, izmišljotina plasirana kako bi opravdao svoje neuspjehe?

Recept za naseljavanje Like

Voli se hvaliti svojom ljudskom veličinom po kojoj nikada nije želio krojiti ljudske sudbine. To je opovrgnuo  smjenama nekoliko uspješnih gospićkih ravnatelja i direktora, a u pojedine Nadzorne odbore stavljao je čak i članove obitelji svojih poslušnika. Bez obira na znanja i zvanja. Samo neka je kontra prijašnjima! Gurajući se u nacionalnu politiku „uspio“ se blamirati u puno toga. Od kada je on na čelu HSP-a, ta stranka postade mala strančica. Ipak, ostao je zapamćen njegov „recept“ kako naseliti Liku. Po Starčeviću treba ovamo doseliti 200 tisuća potomaka Hrvata iz Južne Amerike. Koji ne znaju hrvatski jezik, nemaju kapitala… Treba im (samo) dati smještaj, zemlju i prihode za prvo vrijeme dok se ne snađu u Lici. S čijim novcima? Našim! Da je to činila bilo koja Vlada RH, iseljavanje mladih domicilnih Hrvata, bilo bi nam strani pojam. Ovaj recept „po Karlu“ samo je dio nebuloza iz prve godine njegova mandata. Kakvi nas samo „recepti“ od dobrog pivara i nešto lošijeg  gradonačelnika očekuju do kraja njegova mandata?

Hvala brojnim medijima, Registru hrvatskih branitelja i građanima na detaljnim podacima za ovaj tekst! Radujemo se cjelovitom demantiju!

L.O.