HZJZ počeo serološko testiranje građana

Hrvatski zavod za javno zdravstvo počeo je provoditi serološka testiranja koja bi trebala pokazati koliko je hrvatskih građana bilo u kontaktu s koronavirusom, a među dosadašnjih 100 obrađenih uzoraka dva su pozitivna.

Uz pomoć 1100 tzv. testova ELISA – provjerit će se koliko je ljudi imalo antitijela, tj. koliko ih je bilo u kontaktu s koronavirusom, a da to nije ni znalo, ekskluzivno je doznao HRT.

Po riječima ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, za sada je obrađeno prvih sto uzoraka i to iz područja bliže okolice Zagreba. “Mi smo se nadali da ćemo danas imati 200 završenih, međutim, imali smo malo tehničkih poteškoća, pa smo završili do sada 100. Od 100 imamo dva pozitivna”, kazao je Capak.

Obrađuju se uzorci pacijenata iz cijele Hrvatske, a ako se u tim uzorcima pronađu protutijela, to je znak da je ta osoba ranije bila u kontaktu s koronavirusom. Test traje tri do četiri sata. Kako bi rezultat bio siguran, u suradnji s Veterinarskim fakultetom rade se i potvrdna testiranja neutralizacijskim testovima.

Na obradu čeka još 1000 uzoraka, a njihovo bi serološko testiranje trebalo biti gotovo za 15-ak dana.

L.O./H