Nakon naleta zime u utorak, jučer ujutro snježnog pokrivača ponegdje je bilo kao nikada u travnju.

Izmjeren je čak mjestimice i uz more, a prema još neslužbenim podacima, u nekim mjestima zabilježena je i rekordno niska temperatura zraka za ovo doba godine od kada postoje mjerenja.

I danas i sutra valja računati na jutarnji mraz, osobito u unutrašnjosti, ali i diljem Hrvatske na barem djelomice sunčano vrijeme te jačanje jugozapadnjaka i juga. Mogućnost za kratkotrajne oborine postoji danas, uglavnom na istoku, a u dane vikenda uz sve toplije vrijeme i promjenjivu naoblaku kiše može biti ponajprije u gorju i na Jadranu.

Još toplije bit će početkom sljedećeg tjedna, a u utorak ponovno raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu, piše Dunja Plačko-Vršnak iz DHMZ-a za HRT.

Danas barem djelomice sunčano i toplije, ali ujutro čest mraz

U četvrtak će na istoku Hrvatske biti promjenjivo oblačno, a uglavnom je poslijepodne moguća kratkotrajna oborina, većinom kiša. Uz umjeren sjeverozapadnjak najviša temperatura bit će oko 11 °C. Ujutro valja računati na mjestimični mraz.

Mraza će biti i u središnjoj Hrvatskoj, uz najnižu temperaturu uglavnom između -6 i -2 °C. Ujutro ponegdje može biti magle, a danju će temperatura uz promjenjivu naoblaku porasti do vrijednosti između 10 i 13 °C.

Najhladnije jutro i u četvrtak će biti u gorskim krajevima, a temperatura se ponovno ponegdje može spustiti i do -10 °C, u unutrašnjosti Istre na oko -5 °C, a oko 0 °C bit će uz obalu, osobito zapadne Istre. Prevladavat će sunčano, na sjevernom Jadranu ujutro uz buru i sjeverni vjetar, a poslijepodne umjeren jugozapadnjak, uz malo do umjereno valovito more. Bit će malo toplije nego u srijedu.

Pretežno sunčano bit će i na srednjem Jadranu, a uz vedru noć u unutrašnjosti Dalmacije bit će mraza. Nakon bure i sjevernog vjetra puhat će jugozapadni i zapadni, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar, a more će biti umjereno valovito, prema otvorenom i valovito. Najviša temperatura između 10 i 14 °C.

Podjednaka i na jugu Hrvatske. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguć slab mraz. Nakon bure i sjevernog vjetra zapuhat će umjeren do jak sjeverozapadnjak.

Sljedećih dana toplije uz južinu, ali ujutro još ponegdje mraz

U petak na kopnu pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, a ujutro još valja računati na mraz, osobito u gorju. U dane vikenda djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a uglavnom u nedjelju mjestimice može biti kiše, ponajprije u gorskim krajevima. Bit će postupno toplije uz umjeren jugozapadnjak.

I na Jadranu najviše sunčanog vremena u petak, a za vikend promjenjivo i toplije. Uz više oblaka mjestimice je moguća kiša, osobito potkraj subote i u prvom dijelu nedjelje. U petak će zapuhati jugo koje će u nedjelju biti jako.

L.O.