Ličani u hrvatskom timu penjača koji je “osvojio” vrh Breithorn (4164 m)

Peteročlani tim kojeg su činili penjači iz tri planinarska društva (PD Gromovača iz Otočca, PD Rajinac iz Krasnoga i HPD Garjevica iz Čazme), Stipe Piršljin, Milan Krznarić i Dejan Delač iz Otočca te Josip Pintar iz Kosinja i Luka Piršljin iz Čazme, uspeli su se na vrh Breithorn (4164 m) u Švicarskim Alpama (Pennine Alps).
Njihov put je započeo u petak 11. kolovoza kroz Italiju i u kasnim poslijepodnevnim satima su stigli u mjesto Täsch (Švicarska), mjesto gdje je bilo najpogodnije za podignuti šator u kampu koji je bio blizu za nastavak puta prema Breithornu.

“U subotu u jutro smo se probudili na 5°C. Prije puta smo pregledali opremu, uzeli hranu i vodu te krenuli u mjesto Zermatt (udaljeno 6 km od mjesta kampiranja). U Zermattu ne prometuju automobili, voze samo mala električna vozila, vlakovi i helikopteri. Iz mjesta Zermatt smo imali prelijepi pogled na vrh Breithorn, ali i na prestižni, visoki, zloglasni Matterhorn koji je svakim našim korakom plijenio pažnju. Vrh Matterhorna su prekrili olujni oblaci u obliku “kape” koji su upozoravali na opasnost i nepredvidljivost koja vreba Alpama. Iako nam se zbog velikog prostranstva vrh Breithorn činio blizu u našim očima, bio je kilometrima daleko. Nakon 2500 metara nadmorske visine počimao je snježni pokrivač koji se svakim daljnjim odmicanjem pretvarao u glečer (vječni led). Nekoliko dana prije je pao novi snijeg 10-15cm koji je prekrio glečer, pa smo sa derezama (šiljasta obuća koja se nastavlja na čizmu) i u navezu sa konopom, vezani jedno uz drugo nastavili put prema vrhu. Nastavljajući put dalje, svakim korakom vrebala je opasnost od upadanja u prikriveni otvor glečera, čije dubine u ledu mogu iznositi i do više desetaka metara. Pola sata prije samog vrha i 50 m od nas vidjeli i čuli smo jednu žensku osobu koja je na njenu (ne)sreću upala u malu prikrivenu rupu glečera, pružena joj je adekvatna pomoć i nastavila je zdrava put prema vrhu. Zrak na 4000 m je za 40% manji od uobičajenog kojeg svaki dan dišemo, pa su se pojedinim članovima naše ekspedicije javljali visinski problemi kao što je bol u glavi i mučnina. Adrenalinskim i ushićenim, ali usporenim korakom stali smo na vrh Breithorna koji je prepričavao svoju zimsku priču u sred ljeta s pogledom na prelijepe Alpe. Na samom vrhu temperatura je bila -14°C, ali je puhao hladni sjeverac i to oko 50 m/s pa je osjećaj temerature bio kao na -34°C. U povratku smo sreli jednu iscrpljenu osobu kojoj smo pomogli doći do prvog sigurnog skloništa, a u tome su se pogotovo istaknuli i naši iskusni članovi HGSS-a Dejan i Stipe”, rekao nam je član tima Milan Krznarić.

Nastavak ispod oglasa

U Hrvatsku su se vratili u nedjelju 13. kolovoza, zadovoljni, zdravi i sa novim iskustvima.

L.O./Foto:Milan Krznarić