Jubilarni 10. Međunarodni konjički turnir u Kaminku u Sloveniji  ove je godine okupio, uz veliki broj domaćih, i natjecatelje iz Mađarske,Hrvatske, Italije i  Čilea, ukupno njih 26. Turnir je trajao tri dana, a posljednjeg dana prisustvovali su mu i mnogobrojni gosti. Turnir je službeno otvorio veleposlanik Čilea Juan Luis Nilo Valledor koji je došao bodriti natjecatelje iz svoje zemlje.

-Dragi ljudi iz Slovenije, puno vam hvala za čast koju ste mi ukazali da otvorim ovo natjecanje u koje je uključen i moj vozač iz Čilea. Čestitam svim stanovnicima Kaminika  što žive u tako lijepom i krasnom gradu. Čestitam gradskim vlastima i organizatorima i jako sam sretan što vidim ovdje i moju zastavu među ostalim zastavama. Sve čestitke i puno sreće natjecateljima – rekao je veleposlanik Čilea.

Prvog dana turnira na rasporedu je bila dresura, jučer i danas prijepodne vozio se maraton, a poslijepodne je na rasporedu bila vožnja preciznosti za jednoprege i dvoprege. Na kraju, kada su se zbrojili rezultati, najuspješniji su bili Hrvati i iako je pobjednik turnira Talijan Josef Dilb. Naime, riječ je o Mađaru koji nastupa za Italiju. Drugo i treće mjesto na turniru osvojili su naš Jure Turina i Szolt Mezei. Ovaj prestižni turnir boduje se i za Prvenstvo Slovenije, a od naših natjecatelja tijekom tri dana najbolji je bio Senjanin Jure Turina iz Konjičkog kluba „Ana“. Jure je tako postao prvak  Sloveniji u vožnji dvoprega za 2017.godinu. Drugo mjesto je zauzeo Dario Dorušak, a treći je bio Adam Dorić. Naš Jure se na ovaj način uspješno suprostavio natjecateljskoj eliti.

– Ovo je najbrojniji turnir do sada. Sudjelovale su 4 zemlje uključujući i Hrvatsku, došli smo i do jednog reprezentativnog broja vozača i prekrasno je vidjeti toliki broj i natjecatelja i gosti u Kaminku  koji cijene Pleternicu, Konjički klub Ana. Pobjkednik ovog turnira je drugi puta u Kaminku i već je najavio da će doći i iduću godinu. Da se ne hvalimo, svi su zadovoljni i smještajem i hranom i cijelom organizacijom, osobito gostoprimstvom – rekao je predsjednik klub Jure Turina kojega su pri povratku u Senju dočekali predstavnici Grada Senja i TZ Senj Jurica Tomljanović i Željko Tomljanović, kao i mnogi sumještani ponosni na svojega sugrađanina i njegov međunarodni uspjeh.

J.T./M. S.