U povodu Svjetskog dana turizma 27. rujna 2014. godine (subota), Turistička zajednica Grada Otočca u suradnji sa Gradom Otočcem i Povjerenstvom za strateško planiranje u turizmu organizira jedinstvenu manifestaciju s kojom želi povezati građanstvo u jedinstveni događaj pod nazivom „ Volim Gacku, volim Hrvatsku“.
Na taj način, osim što bi se promovirala turistička ponuda Grada Otočca, organizacijom bi se pridonijelo uvažavanju i promoviranju Svjetskog dana turizma koji se održava svake godine 27. rujna putem prigodnih manifestacija, priredbi i događanja. Inače, taj je datum odabran kako bi se podudarao s važnim trenutkom za Svjetsku turističku organizaciju, danom kada je 1970. godine usvojen Statut Organizacije. Svjetski dan turizma obilježava se kako bi se unutar međunarodne zajednice jačala svijest o turizmu i njegovom gospodarskom, sociološkom, kulturnom i političkom značaju. U TZ Grada Otočca u toj prigodi pripremaju hvale vrijedno okupljanje građanstva s pozivom na učestvovanje u utrke, ili bolje rečeno utrke, pod nazivom „Volim Gacku, volim Hrvatsku“. Utrke će biti organizirane u tri kategorije: „ Zajedno za Gacku“, „ Dječja utrka“ i „ Utrka na štiklama na 50“.
Sve tri utrke predviđene su u gradskom parku u Otočcu, sa početkom u 11 sati. Da ne bi došlo do zabuna nije zgorega i navesti neke od pravila koja je organizator propisao. Tako, kad je riječ o utrci „Zajedno za Gacku“ moći će učestvovati i mlađi od 18 godina (prijava najkasnije na dan natjecanja). U „Dječjoj utrci“ minimalna starosna dob natjecatelja je 5 godina , uz obveznu prisutnost roditelja.
„Utrka u štiklama na 50 m“ namijenjena je svima onima iznad 18 godina ali uz stroga pravila od kojih izdvajamo tek neka vezana za štikle: svako fiksiranje štikle dodatnim trakama i fiksatorima je strogo zabranjeno. Ukoliko se utvrdi da je natjecatelj tijekom utrke imao fiksiranju štiklu (sredstvima koji nisu dio štikle) bit će diskvalificiran. Visina potpetica u kojima se trči ne smije biti niža od 8 cm ni šira od 2 cm. Visina podrazumijeva mjerenje od mjesta gdje sjedne peta pa do dna štikle, a širina od 2 cm mjerit će se na sredini same štikle. U TZ Grada Otočca napominju da svatko trči na svoju odgovornost, za slučaj povrede i da Turistička zajednica ne snosi nikakvu odgovornost. U ovoj, zasigurno atraktivnoj utrci na svoje će doći i muškarci koji imaju pravo natjecanja i koji će moći iz ormara ili nekog skrovitog mjesta napokon moći izvući svoje štikle i priključiti se utrci kao punopravni sudionici. Medijski pokrovitelji ove manifestacije su Lika online, Hrvatski radio Otočac i Glas Gacke.
Dražen Prša