„I psi osjete kada dolazi domaći narod, a kada migranti“!

0

Ove jeseni na granici s BiH sve buja. Pri tome ne mislimo samo na plodove zemlje. Turizam se i ovdje nametnuo kao  važna i nezaobilazna gospodarska grana. U Ličkom Petrovom Selu niknuo je hotel slovenske agencije Happy Tours sa 60 soba. Uskoro će u funkciji biti i obližnji hotel pod imenom Big Haus Plitvice Lake. U naselju se nalazi i 13 privatnih apartmana.

Podzemnu vojnu zrakoplovnu luku Željava noću redovno pohodne sakupljači sekundarnih sirovina. Koji su poput „žutih mrava“ na najboljem putu da ukradu sve-osim betona. Po danju je upravo taj nekada skupi i danas napušteni beton razlog što Željavu za danjeg svjetla pohode brojni bikeri iz cijele EU. Nedavno je u tunelima snimljena reklama za Mazdu. Zadnji masovniji posjet tunelima bio je nedavno u znaku velike ekskurziije stranih novinara i turističkih vodiča. Koji se čude tim sadržajima i našem kolektivnom nemaru.

Oglas

Ličko Petrovo Selo dom je za stotinjak žitelja, mahom starije životne dobi. Ono o čemu naši mediji, a posebno MUP, rijetko govore ovdje je postala svakodnevica. Naša  javna percepija o svemu ovome je lišena je mnogih temeljnih kurzora. Mještani nam opisuju svoje „muke po migrantima“.

-Viđamo ih svakodnevno u većim  ili manjim grupama. Loše su odjeveni, s ruksacima na leđima i plastičnim vrećicama u rukama. Ima tu i djece. Sve je to jad i čemer. Ove godine šljive su slabo rodile pa se ti jadnici bave krađom krumpira, uberu poneku jabuku. Da prežive. Ni’ko ih ne dira, ni’ko se ne ljuti. Sirotinja ti je svuda ista, tvrdi jedna baka.

Policija je  nemoćna jer od migranata okreću glave službeni čuvari granice iz BiH, njihovi kolege iz susjedne države. Nedavno su u Prijeboju migranti ukrali jedan WW „Golf“ i vozili ga dok je bilo goriva. Sve do Karlovca.

-Moja kuja ih svake noći osjeti i laje. Zna blago ‘ko ide i ne laje na domaći narod, nego samo na migrante. Par puta zalaje i stane jer ni’ko se na to više nit’ ne osvrće, rekla nam je druga sugovornica.

Tako je to u Ličkom Petrovom Selu, prvoj crti sraza domaće policije i migranata. Mještani u šali vole reći kako su se domaći psi već istrenirali pa na Afganistance laju dva-tri  puta, na Sirijce tek jednom, na preostale čak po minutu-dvije. Gruba šala bez zle nakane, u kraju koji službeni MUP jedva da i spominje kao krizno žarište migrantske krize. Široko polje kod Željave tako je uoči skore zime postalo poligon za prebjege, lice i naličje  krize koja je započela puno dalje od toga mjesta, a za čiji mučan epilog najmanju krivnju ima migrantska sirotinja.

M.S.