I puhovi vole „cugu“

0

    Lov na sivog puha ovih dana  doseže vrhunac. Toga je malog glodavca dopušteno loviti u Lici i Gorskom kotaru od  sredine rujna do konca studenog. Dok je broj lovaca na puhove u Gorskom kotaru i dalje velik, u Lici se ovim tradicionalnim lovom bavi sve manje ljudi. Poznati su lovcu Kuterevci. Puh nije divljač i za njegov lov  ne treba polagati lovački ispit. Za lov je dovoljno samo dopuštenje koncesionara lovišta. Bila je ovo rodna godina i šuma je puna plodova. Izraz „debeo k’o puh“ ove jeseni potvrđuje svoje značenje. Barem kod puhova.

      „Glatko je deblo bukovo-slasno je meso puhovo“ slogan je koji seže u daleku prošlost. U vremenima kada nije bilo super-marketa, niti čuvanja namirnica u hladnjacima lov na puhove bio je ponekad i način preživljavanja.  Lovilo ga se kao i danas: zamkama, ili tjeranjem iz duplje bacanjem  zapaljene tkanine, komadića štapina i  slame. Mnogi gurmani znadu kazati da  puhovu mesu nema premca po okusu. U jesen kada se sprema za dugu zimu puh se udeblja, stvarajući zalihe masti o kojima ovisi  njegov život tijekom hibernacije. Ta se mast koristi u medicinske svrhe i vrlo je skupa-do 100 eura za jedan decilitar!  Znalci tvrde da puhovoj  masti nema premca kada je u pitanju zacjeljivanje rana. Razlog više za lov lovine koja  u ovo doba godine doseže težinu i do 400 grama.

Oglas

     Prazne ljušture bukvice i „kapice“ hrasta u podnožju  Velebita  podsjećaju da ove jeseni  puh ima hrane na pretek. Noćna je životinja, ali u krošnji graba vidimo jedan par u jutarnjim satima prilikom obilaska puholovki. Nedaleko od graba postavljena je zamka, ali je ostala prazna.

-Ni puhovi nisu što su nekada bili, rezignirano dodaje Darko Pavelić-Cipi. Pasionirani je lovac i jedan je od  zamkara kojih je u Lici sve manje.

-Jedna zamka nedostaje. Vjerojatno je pala s drveta kada se puh ulovio. Ako je noćas  naišla lisica ili neka druga zvijer odnesla je i puha i zamku. Ne isplati se tražiti ih.

      Od deset zamki  sedam ih je dalo ulov. Dvije po dva puha, zajedno  9 puhova. Cipi zadovoljno zaključuje da su puhovi debeli, s dosta potkožne masti. Zamke su iz Delnica. Jednostavna drvena kutija s mehanizmom koji životinju usmrti u djeliću sekunde udarcem po šiji. Za mamac će poslužiti kriška bilo kojeg voća. Zadnjih godina pokazalo se da intenzivni mirisi jednostavno izluđuju puhove. Na voće se kapne malo rakije ili ruma, što uvelike povećava postotak aktiviranih zamki. Tako su  pukovi  postali „kroneri“. Za njihovu se populaciju zaštitari „svega i svačega“ za sada ne trebaju brinuti. Barem ne u  Lici gdje zbog velike kontaminacije šumskih površina  prisilna lovostaja na divljač i puhove traje od 1991. godine do danas.

M. S.