I struja na meti kradljivaca

kradja_struje_ilustracijaKoliko god se u Hrvatskoj elektroprivredi trudili da spriječe krađu struje, to im ne polazi uvijek za rukom. Malo je u javnosti poznato da osim što se krade sve što se uhvati, i krađa struje itekako je omiljeni „sport“ mnogih stanovnika Hrvatske. Iako ne postoje zvanični podatci koliko se godišnje ukrade struje ti su iznosi zasigurno milijunski. Mnogi su osmislili na desetine načina kako da skrate svoje račune, tako da se nerjetko može naići i na slučajeve virtuoznih ideja. Nerjetko se formiraju i grupe „strujokradica“ od koji su neki obični radnici, ali i  elktro stručnjaci, od polupismenih do fakultetski obrazovanih. Najčešća je pojava da se u stambenim zgradama krade zajednička struja ili struja od susjeda  i to na način da se  izvade žice sa glavnog izlaza svog brojila i prebace ih kod susjeda ili na zajedničku struju. U praksi se to lako otkrije, na način da građani  prijave nenormalno velike račune. Poznato je da su u kategoriji „strujokradica“ Romi, koji u “divljim”, prigradskim naseljima imaju svoj patent – naprave drvene štapove sa metalnim kukicama i spoje se na nadzemnu mrežu.
U HEP-u doznajemo da ima i slučajeva načina krađe električne energije na način da se priključuju u ormare za semafore i javnu rasvjetu, dok se u stambenim zgradama krade sa podtsanica ili čak liftova.
Inače kad ekipe HEP-a i uhvate kradljivce, nemaju nikakve ingerencije za ono što se dešava iza brojila, oni samo mogu da prijave slučaj nadležnima, a sve ostalo bi trebao biti posao komunalnih i energetskih inspekcija i policije.

Tako su u utorak, 30. siječnja, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom i 25-godišnjakom, obojica s područja Udbine, zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela krađe. Oni su se nakon iskapčanja iz elektro mreže tijekom 2010. godine protupravno spojili na električnu mrežu koristeči se sa istom do jučer. Protiv njih će biti podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.
Dražen Prša

Nastavak ispod oglasa