Prema današnjim vijestima Radio Sarajeva grupa ilegalnih migranata iz Pakistana, Afganistana i Bangladeša sukobila se u Međeđi kod Bosanske Dubice. Tom prilikom trojica su teško ozlijeđeni, a trojica lakše. Razlozi tučnjave su stalna mržnja između ovih etničkih skupina koja je već nebrojeno puta eskalirala diljem BiH, ali i u Hrvatskoj. 

Teško povrijeđeni migranti su prevezeni u Bolnicu Gradiška, a oni sa lakšim povredama u Dom zdravlja Bosanska (Kozarska) Dubica. Na mjesta incidenata trenutno je više desetaka migranata, a uviđaj još traje. Pripadnici Žandarmerije Policijske uprave Prijedor, zajedno sa pripadnicima Granične policije BiH tragaju za migrantima koji su se nakon sukoba razbježali.

Zašto je ova vijest zanimljiva Lici i Hrvatskoj? Prije tri dana su na neke lokalne ceste između Bihaća i Velike Kladuše iz smjera državne granice stigle grupica ilegalaca. Kako su se izjasnili, potječu iz Afganistana, Alžira, Maroka, Pakistana, Irana… Dvadesetorica su bili krvavih glava, mnogih kontizija i modrica po cijelom tijelu. Nekolicina ih je završila u Domovima zdravlja i odatle su se opet našli na cesti jer se prihvatni centri za ilegalne migrante na širem području Unsko-sanskog kantona zatvaraju, a migrante država prevozi  u Sarajevo.

Nakon pružanja pomoći migranti su se jadali tamošnjoj policiji kako su ih u ilegalnom prijelazu granice presrele grupice pripadnika hrvatske pogranične policije. Navodno su započele tučnjave u kojima su migranti izvukli „deblji kraj“. Iako su se predstavljali kao žrtve, nitko od ozlijeđenih migranata ovaj put nije želio pred kamere. Tako su  izostale i jadikovke Udruga za ljudska prava s obje strane granice. U međuvremenu su međusobni okršaji migranata u cijeloj BiH svakodnevna pojava. „Rade“ palice, šake, cigle i noževi pa su nekakve neuvjerljive priče o napadima hrvatske policije u najmanju ruku sumnjive.

Dio ilegalnih migranata smještenih u prihvatnom kampu žale  se novinarima kako su ih prevarili krijumčari koji su im uzeli novac i ostavili „negdje u Hrvatskoj“. Privela ih je hrvatska policija i vratila natrag. Sada su bez novca i bez iluzija kako i kamo dalje. BiH vlasti u zatvorima gomilaju sve više ilegalaca optuženih za različite kriminalne radnje. Već je određeno da se njih 74 prisilno vraćaju u države iz kojih potječu. BiH policija neprestano traži pomoć jer imaju premalo službenika da bi se uspješno nosili s pravom poplavom ilegalnih upada u njihovu državu.

M.S: