Ilegalni migranti sve su veći problem u našem susjedstvu

Foto: Uskinfo.ba

Očito je da se BiH sve teže nosi s uznapredovalom epidemijom koronavirusa i latentnim ignoriranjem razmjera migrantske krize. U iznesene brojke od 6-7 tisuća ilegalnih migranata na tome području nitko odavno ne vjeruje. Činjeica da se u migrantskim kampovima diljem BiH nalazi zamalo toliko ljudi, plus migranti koji žive bukvalno posvuda, kao i činjenica da svakaoga dana u tu državu ilegalno ulazi po stotinjak ljudi dovoljni su da bi u sumnju doveli službene brojke.

Ono što je već nekoliko godina brižno skrivano najprije je eskaliralo u Tuzli gdje je cijeli grad postao ogromni ilegalni kamp. Ovih se dana nastavilo u našem susjedstvu, u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Nastavak ispod oglasa

Općina Velika Kladuša posljednjih godina izložena je problemima s migrantima koji su i prije pojave koronavirusa predstavljali potencijalnu opasnost za život, zdravlje i sigurnost građana. Očito je da sve to sada „puca po šavovima“, zbog čega su upućene brojne kritike i zahtjevi lokalnoj i državnoj vlasti za hitno postupanje. U trenutnoj epidemiološkoj situaciji mnogi građani Općine Velika Kladuša suočeni su sa dosad najvećim strahom i rizikom za život, zdravlje i sigurnost svojih obitelji. Sve ovo  je uzrokovano smještajem, neodgovornim ponašanjem, tučnjavama i nekontroliranim ispadima koje migranti čine svakodnevno.

Općinski Stožer civilne zaštite i Operativni centar službe CZ svakodnevno zaprimaju  veliki broj prijava građana koje se odnose na migrante. U taj „repertoar“ ubrajaju se nepoštivanje mjera vezanim uz epidemiji, provale u privatne objekte, krađe i druge nezakonite radnje počinjene od strane migranata

Najveći broj migranata napustio je ilegalni kamp „Miral“ i smještaj osigurava provalama po privatnim stambenim objektima koji su trenutno prazni jer se vlasnici nalaze u inozemstvu te su spriječeni za dolazak kako bi dodatno osigurali zaštitu svoje imovine. Na području Općina Bihać i  Velike Kladuša građane  zastrašuje i zabrinjava činjenica da se migranti svojim ponašanjem ne pridržavaju bilo kakvih mjera zaštite u trenutnoj epidemiološkoj situaciji kada je obavezna upotreba dezinfekcijskih sredstava prilikom ulaza u trgovine, nošenje zaštitnih maski i rukavica, pridržavanje mjera udaljenosti u trgovinama, marketima i drugim objektima, nedozvoljeno okupljanje…

Očito je da službene vlasti Unsko-sanskog kantona jedva čekaju da se ilegalni migranti ubace na područje Hrvatske, pri čemu je Lika najbliža destinacija za ilegalni put na zapad. Nedavno otvaranje novog migrantskog kampa „Lipa“ kod Bihaća pomalo je sarkastično popraćen od tamošnjih medija:

-Ilegalni migranti su ovih dana sakupljani po parkovima, alejama, ulicama i  iz kuća po Bihaću u koje su provalili i ilegalno su ih koristili. Svi su upućeni u kamp „Lipa“.

Sve se ovo događa u vrijeme kada nitko od legitimnih instanci BiH više niti ne spominju ilegalne migrante, kao da je ovaj problem nestao. Ili će (za njih) nestati kada prestane epidemija jer su tzv. nevladine udruge već savjetovale  migrantima da pričekaju s ilegalnim ubacivanjem u Hrvatsku dok se epidemija ne smiri!

M.S.