Ilegalni upadi u RH sve kompliciraniji i bezuspješniji???

Foto Avaz

U ranim jutarnjim satima Služba za poslove sa strancima BiH poduzela je operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području grada Bihaća na četiri lokacije gdje su se migranti okupljali i boravili u improviziranom smještaju. Riječ je provaljenim kućama, šumskim improviziranim kampovima i općenito o objektima bez osnovnih uvjeta za život.

Inspektori Službe za poslove sa strancima su na spomenutim lokacijama zatekli 62 migranta, u najvećem broju državljana Pakistana i Afganistana, te je izvršeno njihovo preseljenje, smještaj i zbrinjavanje u privremeni prihvatni centar Lipa.

Nastavak ispod oglasa

Trenutno se provode aktivnosti medicinskog pregleda, identifikacije i registracije migranata, te smještaj u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra Lipa. Čini se kako je BiH jedina država Europe gdje se nekontrolirano kreću tisuće migranata koji nemaju niti jedan identifikacijski dokument. To ne traje od jučer, ali svakako produbljuje sumnje u identitet i namjere osoba koje dolaskom na državni teritorij susjedne zemlje obavezno uništavaju sve svoje dokumente. S ovim problemom susreću se pripadnici MUP-a RH koji prilikom nezakonitog ulaska ili boravka stranaca na tlu BiH moraju vršiti identifikaciju tih osoba.

Prema podacima MUP-a, u prva četiri mjeseca ove godine doneseno je 3.486 rješenja o povratku za državljane trećih zemalja, što znači da je u prosjeku svaki dan doneseno 29 takvih rješenja. Lani su donesena ukupno 12.192 rješenja, a od 2015. godine bilo ih je 30.045. U vrijeme korone i nedavnih lokalnih izbora ove su informacije pale u drugi plan.
Tijekom provođenja aktivnosti privođenja ilegalnih migranata kod Bihaća pronađen je jedan maloljetnik bez pratnje, o čemu je odmah obaviješten Centar za socijalni rad grada Bihaća radi pokretanja procedura određivanja starateljstva i njegovog daljeg smještaja i zbrinjavanja. Zanimljivo je što svi ti ilegalci u BiH zatečeni nadomak granice s RH, kod Ličko-senjske županije.

Akcije nedaleko Bihaća znakovite su po mnogo čemu. Čini se kako su policajci na području Ličko-senjske županije sve bolje opremljeni i organizirani u čuvanju državne granice. Na ovaj način postaje iluzorno očekivanje da će „game“ ilegalaca uspjeti. Osim toga Slovenija je za gotovo 70 km produljila instaliranje bodljikave žice na svojoj granici.
Na koncu ove priče postavlja se pitanje: Ako sve ovo znaju i migranti, što uopće čekaju u BiH? U nadi za boljim životom svi se nadaju da će granice EU odjednom pasti i njima se otvoriti vrata za useljavanje. Podosta liberalna Danska uvela je zakon po kojemu više nema toleriranja ilegalnih boravaka u toj državi. Pripremaju se prihvatni centri iz kojih će migranti moći jedino krenuti put država iz kojih potječu.

M. S.