Ilija Obradović: „Srpski i hrvatski korpus pohvalio postavljanje dvojezičnih tabli“

Načelnik Donjeg Lapca Ilija Obradović

Kao što se potiho i najavljivalo, table s ćiriličnim natpisima postavljene su u petak ujutro na ulasku i izlasku iz Općine Donji Lapac. Iako je o tome bilo najava i prije, uvijek su se našli kompromisi tako da su table sa ćiriličnim natpisima ostavljene za neka druga vremena. Ta druga vremena ipak su došla na svoje, tako da je Općina Donji Lapac prva općina u kojoj su postavljene dvojezične table. To su ujedno i prve dvojezične table koje su postavljene na prometnicama, s kojima se označava ulazak, odnosno izlazak iz nekog mjesta.
Načelnik Općine Donji Lapac Ilija Obradović kaže da su table trebale biti i ranije postavljene.
-Jedno pismo nikako ne može biti teret društvu, već ga može obogaćivati, jer različitosti obogaćuju društvo. U općinama gdje je srpsko stanovništvo većinsko  logično je da  čuva svoj identitet. Kad je riječ o dvojezičnim tablama, kako na zgradi općine tako i znakova ulaska u Donji Lapac, mještani Lapca s tim nemaju nikakvih problema, tako da smo postavili dvojezične table na zgradu općine, državne institucije prije šest mjeseci, i to uopće nije izazvalo nikakvu reakciju, dapače. Koliko sam komunicirao sa pripadnicima hrvatskog i srpskog korpusa, svi su to odobrili i čak pohvalili“ – kazao je načelnik Općine Donji Lapac Ilija Obradović. Kako doznajemo od direktora „Lika cesta“ Željka Devčića u petak su djelatnici „Lika cesta“ postavili dvije dvojezične table u Općini Donji Lapac.
-Postavili smo dvije dvojezične table na državnoj cesti na ulazu u Donji Lapac. „Lika ceste“ su koncesionari na održavanju državnih, županijskih i lokalnih cesta. Državnim cestama upravljaju „Hrvatske ceste“, u našoj Županiji Ispostava Gospić i na temelju njihovog naloga mi smo postavili dvojezične table i sukladno ugovoru obavili radove – kazao je Željko Devčić.
Slijede li daljnji radovi na postavljanju dvojezičnih tabli u ličkim općinama direktor Željko Devčić nije nam mogao službeno potvrditi, no dodao je tek „ da koliko je on upoznat dvojezične table trebale bi se postaviti uskoro na ulasku u Općinu Udbina za što očekuju da se izda nalog“.
Osim u Donjem Lapcu, iste table na prometnicama trebale bi biti postavljene u još 19 općina i gradu Vukovaru.
Dražen Prša