Utočište za medvjede u Kuterevu trenutno je fazi intenzivnih priprema za realizaciju nekoliko projekata koji bi se trebali provesti u sljedećim tjednima. Voditelj utočišta Ivan Crnković  Pavenka ističe nekoliko najvažnijih aktivnosti.

-Započinjemo s radovima na obnovi zaštitnih ogrda koje ćemo detaljno provesti. Pri tome nam veliku pomoć ukazuju naši volonteri. Ministarstva zaštite  okoliša i poljoprivrede najavila su radionice na temu zaštite medvjeda, risa i vuka u Hrvatskoj. Budući je riječ o skupu stručnjaka javnost će od najmeritornijih ljudi koji se bave zaštitom predatora doznati mnoštvo podataka o stanju populacije tih životinja u Hrvatskoj. Bit će ovdje i  intervencijske ekipe koje detaljno prate stanje na terenu. Nas u Utočištu najviše zanima stanje populacije medvjeda, pri čemu se nadamo da će se lovne, odstrjelne kvote medvjeda dodatno smanjivati, optimističan je Pavenka.

Struka procjenjuje da u Hrvatskoj ima od 750 do 950 medvjeda. Zaštitari prirode i dalje su ogorčeni na tzv. izlučivanja i lovne kvote koje se daju lovačkim udrugama da bi se svake godine vršio odstrjel medvjeda, simbola hrvatskih šuma. Prema njihovim tvdnjama procjenjeni broj medvjeda je „prenapuhan“ jer u Hrvatskoj obitava oko 700 jedinki ove vrste zvijeri.

M.S.