In Memoriam: Milan Maras

bojnik Milan Maras
bojnik Milan Maras

  GOSPIĆ – Dragovoljac Domovinskog rata, revni volonter i jedan od kreatora društvenog života Gospića i Like bojnik HV Milan Maras izgubio je jedinu bitku u svojem životu. Nakon duge i teške bolesti bojnik Maras umro je u 56. godini života.

Milan se u obranu Domovine uključio prije početka rata kada je postrojena legendarna 25. satnija ZNG. Bilo je to  25. kolovoza 1991. godine na stočnoj tržnici, a slabo naoružani dragovoljci ipak su se othrvali znatno brojnijem i bolje opremljenom neprijatelju. Bojnik Maras je potom bio jedan od zapovjednika u topništvu 118. brigade ZNG, kasnije u 133.  Domobranskoj pukovniji. Sa svojim dečkima sudjelovao je u svim važnijim bitkama za Gospić i ovaj dio ličke bojišnice. Kada se bolest počela uzimati maha ipak se  nije se predavao. Upravo suprotno! Uključivao se u rad brojnih udruga, bio je strastveni lovac, okušao se i na političkom planu i bio je član Gradskog vijeća Grada Gospića. Bio je  i predsjednik Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata za ličko-senjsku županiju. S prijateljima iz Kinološke udruge „Velebit“ organizirao je veličanstvenu državnu kinološku izložbu pasa „CAC-HR 2011.“  koja se prema tvrdnjama kinoloških sudaca i znalaca nije stidjela  sličnih manifestacija održanih u Hrvatskoj i EU.

Nastavak ispod oglasa

   Skroman, pošten i uporan bojnik Milan Maras  zadužio je ovaj grad onom nematerijalnom baštinom koja se ne mjeri novcem, ali bez koje bismo svi mi bili duhovno siromašniji. Nikada nije patio od pompi i lažne veličine. Zato na koncu ovog nekrologa veliko hvala dobrom, hrabrom i vrijednom čovjeku koji više nije među nama.

 

M. S.