Info punktovi uz akciju „Manje oružja-manje tragedija“

„Djeca na livadi pronašla bombe… djelatnici poduzeća uz drvo zamijetili eksplozivnu napravu… pronađen sanduk sa 8 komada protupješačkih rasprskavajućih mina…“

Kako bi izbjegli ovakve napise Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj potpisali su 2007. godine Sporazum o suradnji, čijim potpisivanjem je formalno započela akcija „Manje oružja, manje tragedija“, kojoj je cilj senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Na taj način građane se želi potaknuti da iz svojih domova izbace ono što život njihovih obitelji može zaviti u crno, te da se stvori sigurnija budućnost u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru.

Nastavak ispod oglasa

Tijekom 2013. godine na području Policijske uprave ličko-senjske građani su dragovoljno predali 20.4 kilograma eksploziva, 62 ručne bombe, 12 mina, 53 puške, 2 pištolja, 345 komada ostalih minsko-eksplozivnih sredstava i 32 745 komada raznog streljiva, iz čega je razvidno da građani i dalje neovlašteno posjeduju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo.

Stoga su policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske je u razdoblju od 7. svibnja do 10. lipnja 2014. godine na području Policijske uprave ličko-senjske u mjestima Donji Lapac, Korenica, Karlobag, Novalja, Senj, Otočac, Perušić, Gospić i Lovinac postavili info-punktove gdje su se građani mogli informirati o korisnim informacijama vezanim za predaju ilegalnog i zabranjenog oružja.

U navedenom razdoblju predano je 2 712 komada raznog streljiva, 9 ručnih bomba, 5 mina i 200 grama eksploziva.

Zahvaljujemo se svim građanima koji su prepoznali značaj ove akcije i vratili oružje, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer, kako bi svima osigurali sigurniju i sretniju budućnost, stoji u priopćenju PU ličko-senjske.

lo/PULS