Na adresu portala Lika online stiglo je priopćenje ŽO HNS-a Ličko-senjske županije koje potpisuje predsjednik Ernest Petry o incijativi da se dionica autoceste nazove Ličanka‏. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

Poštovani,

na prijedlog županijske organizacije Hrvatske narodne stranke (HNS) Ličko-senjske županije u što se uključila i Županijska organizacija Mladih HNS-a Ličko-senjske županije je dana 17. 08. 2015. god. pokrenuta kampanju odnosno inicijativa kojom se planira organizirati medijska kampanja i prikupljanje potpisa radi imenovanja odnosno preimenovanja dionice autoceste A1 (Zagreb – Split) koja prolazi kroz Liku, a sve na način da se dionica autoceste koja prolazi kroz Liku od Tunela Mala Kapela do Tunela Sveti Rok ubuduće u formalnom i u neformalnom kontekstu naziva „Ličankom“.

Inicijativa je pokrenuta kako bi povijesna regija Lika došla do veće medijske pozornosti jer većina prometa autocestom prolazi navedenom dionicom odnosno kroz Liku, a slijedom čega bi Lika u očima mnogobrojnih turista ostala zamijećenija i posjećenija, te bi se u budućnosti na navedeni projekt moglo organiziranije pristupiti, a sve kako bi što veći broj turista posjetio prirodne ljepote i povijesno bitne znamenitosti Like od Nacionalnog parka „Plitvička Jezera“, Nacionalnog parka „Sjeverni Velebit“ do Parka prirode „Velebit“ i prirodnih ljepota rijeke Gacke, pa sve do memorijalnog centra „Nikola Tesla“ u Smiljanu i Spomen kuće „Dr. Ante Starčević“ u Žitniku, te niza mnogobrojnih prirodnih i kulturnih bogatstava Like obogaćenih tradicionalnim zanatima i kulinarstvom.

Nadamo se da će inicijativa o preimenovanju odnosno imenovanju dionice autoceste pod nazivom „Ličanka“ naići na pozitivan odjek cjelokupnog pučanstva Like i svih bitnih čimbenika iz javnog života.

Predsjednik ŽO HNS-a

Ernest Petry, mag. iur.