Intervju: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama portal Lika Online je razgovarao s  g. Dragom Babićem, dipl. iur., stručni radnik-pravnik I. vrste u Obiteljskom centru Ličko-senjske županije.

Lika Online: Gospodine Babić, koju obljetnicu danas obilježavamo?

Nastavak ispod oglasa

Drago Babić:   Danas, 25. studenog obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Svake godine na današnji datum obilježava se ovaj međunarodni dan.

Lika Online: Kojim povodom ga obilježavamo?

Drago Babić: Prema odluci Ujedinjenih naroda, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se na dan kada je 25. studenoga 1960. diktator Dominikanske Republike Rafael Trujillo brutalno dao ubiti sestre Mirabel – Patriu, Minervu i Mariju Teresu. Patria Mercedes Mirabel (27.02.1924. – 25.11.1960.), Maria Argentina Minerva Mirabel (12.03.1926. – 25.11.1960.) i Antonija Maria Teresa Mirabel (15.10.1935. – 25.11.1960.) su žene koje su se vatreno suprotstavljale diktaturi Rafaela Truhilja. Belika Adela “Dede” Mirabel-Rejes nije ubijena tog dana kada su ubijene njene sestre. I dalje živi u Dominikanskoj Republici u gradu Salcedo. Živi u kući u kojoj su sestre rođene i radi na očuvanju uspomena na svoje sestre kroz “Museo Hermanas Mirabal” koji se nalazi u Salcedu.

Sestre Mirabel su odrasle u višoj klasi, dobrom kulturnom okruženju. Otac im je bio uspješan poslovni čovjek. Kada je Truhiljo došao na vlast njihova obitelj je izgubila skoro cjelokupno bogatstvo i vjerovali su da će on zemlju odvesti u ekonomski kaos. Minerva je postala posebno strastvena u okončanju Truhiljove diktature nakon opsežnog razgovora sa svojim stricem i pod njegovim utjecajem je postala sve aktivnija u “anti-Truhiljo” pokretu. Studirala je pravo i postala pravnica, ali pošto je odbijala Truhiljovo udvaranje on je dozvolio da može dobiti diplomu, ali ne i licencu da se bavi odvjetništvom. Slijedeći njen primjer sestre su na kraju formirale grupu protivnika Truhiljovom režimu koji je poznat pod nazivom «Pokret četrnaestog lipnja». Unutar te skupine one su bile poznate kao «Leptiri» (Las Mariposas na španjolskom jeziku). Po ovom nadimku su poznate jer je u ilegali to ime po kom je Minerva bila poznata u političkom djelovanju. Dvije od sestara, Maria Argentina Minerva Mirabel i Antonija Maria Teresa Mirabel su bile zatvarane i mučene u nekoliko navrata. Tri muža sestara Mirabel su bili zatvarani u “La Victoria” zatvoru u Santo Domingu.
Usprkos ovim smetnjama, bili su uporni u borbi kojom su pokušavali okončati Truhiljovu diktaturu. Nakon velikog broja pritvaranja sestara Mirabel, Truhiljo je odlučio da ih se riješi. 25. studenog 1960. godine poslao je svog čovjeka da presretne tri žene nakon njihove posjete muževima u zatvoru. Nenaoružane sestre su odvedene u polje šećerne trske i ubijene zajedno s njihovim vozačem. Automobil je kasnije bačen sa planine poznate kao “La Cumbre”, između gradova Santiago i Puerto Plata.
Truhiljo je vjerovao u to vrijeme da je uklonio značajan problem. Ovo ubojstvo mu se, međutim, vratilo kao bumerang – smrt sestara Mirabel izazvala je bijes javnosti u njihovoj domovini. Posljedica ubojstva sestara Mirabel i izazavanog publiciteta je da je Dominikanska Republika postala više zainteresirana njima i njihovim ciljevima. Javna podrška i povećanje svijesti doprinijeli su atentatu na Truhilja šest mjeseci kasnije, 1961. godine.
Sestre Mirabel su sahranjene na “Ojo de Aqua”, oblasti izvan grada Salceda u Salcedo Provinciji, na imanju njihovog drugog doma gdje su živjele posljednjih deset mjeseci njihovih života. Ovaj dom je pretvoren u muzej u njihovu čast i otvoren je za javnost. Ovdje se također nalaze i biblioteka, knjižara i prodavnica suvenira. Sve tri su sahranjene zajedno, a i Manolo, Minervin muž je također sahranjen s njima.

Lika Online: Od kada se ovaj dan obilježava?

Drago Babić: Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava u cijelom svijetu još od 1981. godine, je od ubojstva sestara Mirabel tada protekla 21 godina. U Republici Hrvatskoj ovaj dan obilježavamo skoro 20 godina. To ne treba čuditi, jer su statistički podaci vezani uz nasilje nad ženama su porazni. Prema podacima s kojima raspolažem, a odnose se na 2010. godinu, nasilje nad ženama, odnosno fizičko zlostavljanje odvijalo se u prosjeku svakih 15 minuta. Protekle godine je ubijeno čak16 žena, a ubojice su bili upravo njihovi supruzi odnosno partneri s kojima su bile u vezi ili su živjele. Ovaj podatak ukazuje na dramatičnost nasilja nad ženama u Hrvatskoj. Nasilje se ne ogleda samo u brutalnim ubojstvima, već je često u obliku fizičke sile, te psihičko i ekonomsko. Dramatičnost nasilja tjera nas sve na borbu protiv istoga.

Lika Online: Na koji način se društvo, a na koji Obiteljski centar bore protiv nasilja nad ženama?

Drago Babić: Društvo ima razrađeni okvir postupanja u slučaju nasilja nad ženama. Moramo imati u vidu da se nasilje najčešće događa unutar obitelji i da se o njemu dosta šuti, što zbog straha žrtve od novog nasilja, što zbog srama od saznanja okoline za isto. U tome je glavni problem samog suzbijanja nasilja otpočetka, budući da se žrtve rjeđe odlučuju isto prijaviti. Osvješćivanjem svojih prava zlostavljane će žene ranije prijaviti nasilnika te napraviti sve da sebe i svoju djecu zaštite od batina i ponižavanja; Tek nakon prijave nasilja djeluje sustav, postoji zakonodavno pravni okvir, propisana su kaznena djela i prekršaji, kao i prekršajnopravne sankcije za počinjeno nasilje u obitelji, propisane Kaznenim Zakonom i Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji. Cilj represivnih mjera jest upravo zaštita žrtve nasilja u obitelji, te spriječavanje recidiva kod počinitelja, kao i zaštita pravnog sustava. Naš Obiteljski centar Ličko-senjske županije provodi preventivne programe,  s ciljem da do nasilja ne dođe, kao što je program povećanja kompetencije roditeljskih vještina-Škola za roditelje, imamo razvijenu međusektorsku suradnju s Centrima za socijalnu skrb Senj i Gospić, te Policijskom upravom Ličko-senjskom. U slučaju svake sumnje i svakog saznanja za počinjeno nasilje nad ženom, reagiramo odmah i isto prijavljujemo nadležnom Centru za socijalnu skrb i nadležnoj policijskoj postaji. Nasilje ne mora biti samo unutar obitelji, ono je prisutno i izvan obitelji, ali u znatno manjoj mjeri. U svakom slučaju počinjenja nasilja nad ženom, odnosno u svakom slučaju sumnje u nasilje nad ženom,  bilo da je ono počinjeno unutar obitelji, bilo izvan obitelji Obiteljski centar promptno istog trenutka prijavljuje nasilje. Naša je ustanova jedno od onih mjesta gdje možete prijaviti nasilje koje se provodi nad Vama ili Vašom djecom.

Lika Online: Koja je Vaša poruka ženama?

Drago Babić:  Prije svega apeliram na sve Vas koji doživljavate nasilje, PRIJAVITE GA! Sasvim je razumljiv Vaš strah od toga da Vam se nešto ne dogodi, odnosno moguće saznanje od okoline u kojoj živite, ali vjerujte, što više odugovlačite, to su šanse da završite kao jedna od 16 žena prošle godine sve veće! Ne dopustite TO!  Prijavite nasilje koje se nad Vama provodi i tako preokrenite svoju životnu svakodnevicu i svoju situaciju u kojoj se nalazite. Nasilje možete prijaviti Centru za socijalnu skrb, policiji, Vašem liječniku, nama u Obiteljskom centru Ličko-senjske županije. Ne bojte se prijaviti nasilje, time pomažete sebi, spriječavate svoju vlastitu agoniju. Nasilje može završiti smrću, stoga ODMAH GA PRIJAVITE! Ukoliko imate psiholoških problema zbog počinjenog nasilja, ili pak potrebu za pravnim savjetom, slobodno nas nazovite na 882-122, te dogovorite termin s našim psihologom odnosno pravnikom! Savjetovanje je besplatno i povjerljivo!

T.P.