mr.sc. Viktor Božičević

mr.sc. Viktor BožičevićPred nama je još jedan nacionalni Tjedan psihologije koji će se održati od 20. do 26. veljače, 2012. godine. Hrvatsko psihološko društvo poziva sve psihologe i one koji su uz psihologiju vezani na bilo koji način da se svojim sudjelovanjem aktivno uključe u događanja 5. tjedna psihologije. Tim smo povodom za intervju zamolili gospodina Viktora Božičevića koji radi  u Zavodu za javno zdravstvo ličko-senjske županije.

Lika online: Možete li nam se ukratko predstaviti iako pretpostavljam da je šira javnost čula za Vas ili Vas susrela. Što je Vaš posao u Zavodu?

Viktor Božičević: Zovem se Viktor Božičević i profesor sam psihologije i mr.sc.medicinskih znanosti. Završio sam psihologiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i magisterij medicinskih znanosti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Radim u Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije. Mlađi me mogu naći na facebooku pod mojim imenom i prezimenom. Posao mi se prvenstveno sastoji u zaštiti mentalnog zdravlja, a u ovom poslu  pokrivam cijelu Ličko-senjsku županiju. U svom radu pomažem ljudima da lakše rješavaju svoje životne probleme. Odjel u kojem radim osnovan je kao odjel za izvanbolničko liječenje i prevenciju ovisnosti no država nas je prepoznala kao djelatnost koja može učiniti i više pa su nam zakonom promijenili naziv i proširili područje djelovanja. To ne znači da zanemarujemo i rad s ovisnicima ili potencijalnim ovisnicima, ima njih kod nas. Pri tome posebno naglašavam ovisnosti koje nastaju konzumiranjem tzv. legalnih sredstava koja izazivaju ovisnost (alkohol i duhan) jer su te dvije ovisnosti kod nas vrlo raširene, tu imamo oko dvadesetak tisuća ovisnika, a posljedice koje imaju za tjelesno i mentalno zdravlje su nemjerljive. Imamo mi i ovisnika o ilegalnim drogama no njihov broj je malen.

Lika online: Vi se psihologijom bavite čitav život? Što je za Vas osobno psihologija?
Viktor Božičević: Psihologija je za mene ponajprije zvanje, a onda zanimanje. U srednjoj školi imao sam dobrog profesora koji me je svojim pristupom motivirao i  pridobio za taj studij.

Lika online: Gdje psihologija danas sve nalazi svoju primjenu u društvu?
Viktor Božičević: Nema područja gdje se psihologija ne može primijeniti. Ona svoju primjenu nalazi svim područjima ljudske djelatnosti, kao primjer spomenimo samo privredu, zdravstvene i odgojno-obrazovne institucije.

Lika online: Svi koji smo završili opće obrazovanje susreli smo se sa psihologijom u srednjoj školi. Koji pravci i koja strujanja prevladavaju danas u ovoj znanosti a koje biste Vi posebno izdvojili našim čitateljima?

Viktor Božičević: Pravaca u psihologiji i pristupa u radu s ljudima ima mnogo, a ja bih ovdje, da ne idemo predaleko, izdvojio dva pristupa. Prvi pristup se zove kognitivno bihevioralna terapija. Ona je usmjerena na to kako osoba gleda, strukturira i objašnjava svoja životna iskustva. Kognitivno bihevioralna terapija mijenja načine mišljenja koji osobu čine nesretnom te je pomiče prema mišljenju koje je više optimistično. Drugi pristup koji bih ovdje izdvojio zove se nedirektivno savjetovanje. U ovom terapijskom pristupu  tijekom razgovora navodi se osobu da slobodno govori o svojim problemima i životu uopće, terapeut osobu sluša s razumijevanjem i empatijom, povremeno objašnjava osobi što se događa i tako joj pomaže da zapravo sama riješi svoje probleme.

Lika online: Koje autore preporučujete onima koji žele čitati danas psihološku literaturu?
Viktor Božičević: Ima puno popularne literature. Ovisi što čovjeka zanima i teško je odabrati. Svakako savjetujem izdanja izdavačkih kuća Slap i Alinea.

Lika online: Postoji li u Gospiću ili u našoj županiji ogranak Hrvatskog psihološkog društva i planira li kakve aktivnosti u ovom tjednu?

Viktor Božičević: Ne, ne postoji! Ima nas premalo koji radimo na području županije. Velika je fluktuacija i kolege se kod nas iz raznoraznih razloga ne zadržavaju puno. Povodom ovog 5. tjedna psihologije planiramo samo redovite aktivnosti kojih ima puno. Vjerojatno ću 5. tjedan psihologije spomenuti u emisiji Radio Ogledalo Hrvatskog radija Otočac, emisiji koja ide utorkom u 10:00 sati, a ušla je u svoju petu godinu emitiranja.

Lika online: Nalazimo se u vremenu kada mnogi građani gube samopouzdanje zbog krize i nepovoljnih društvenih kretanja. Kako prepoznati simptome gubitka samopouzdanja i kako ga povratiti?

Viktor Božičević: Najčešće ljudi dođu kroz život na neku depresivnu poziciju kad im se čini da su stvari koje im se događaju bezizlazne i da se ne može ništa promijeniti. Mediji također stvaraju depresivnu sliku društva. Samopouzdanje se može povratiti promjenom gledanja i razumijevanjem problema.

Lika online: Što možete poručiti našim građanima u povodu Tjedna psihologije?

Viktor Božičević: Nema problema koji se ne može riješiti. Građani neka nam se slobodno obrate za pomoć u Zavodu na broj mobitela 095/757-44-64.

Lo/NjaM