Invalidi snađite se !!!

Necivilizirano i bahato ponašanje pojedinih vozača koji bez razmišljanja svoje limene ljubimce parkiraju gdje god stignu i uhvate, postala je svakodnevna praksa u našoj županiji. Osim što su nam naši čitatelji skrenuli pozornost na ovakve postupke čijim se postupcima krše prometni propisi, dovode se i u opasnost životi putnika ali i ostalih sudionika u prometu. Parkiranje na mjestima rezerviranim za invalide jedna je od prešutno odobravanih pojava u našoj županiji. A da je to tako svjedoci smo iz dana u dan. Da da bi bezobrazluk ili kućni odgoj tih nazovimo „vozača“ bio još drastičniji, neki od njih odjednom zauzmu nerijetko i po dva parkirališna mjesta za invalide.
Kako su nas izvijestili iz Ureda državne Uprave u Ličko senjskoj županiji, njihov je Ured za područje Ličko senjske županije izdao 297 važećih znakova pristupačnosti sukladno Pravilniku o znaku pristupačnosti, odnosno oznaka vozačima sa invaliditetom koji ostvaruju pravo parkiranja svojih automobila na za to predviđena i označena mjesta.
Koliko njih u stvarnosti ostvari ta prava teško je sa sigurnošću reći, no ono što vidimo svaki dan ispod je svakog ljudskog dostojanstva i nazovimo kulture vozača. A u bahatom parkiranju uvijek, za čudo, prednjače oni koji imaju makine iz „višeg“ ranga vozila koji uvijek zajaše tamo gdje ne treba.
Do kad će savjest ovakvih nadobudnih vozača spavati i do kad će njihova bahatost trajati sa sigurnošću ne može se reći. Sprječavanje ovakvih, u najmanju ruku nehumanih pojava pokušavaju spriječiti, najprije preventivno a onda i mjerama sankcija policajci, kod kojih istini za volju ponekad ne vrijede ista pravila za sve. Za to smo imali nedavno priliku uvjeriti se u Gradu Otočcu kada su policajci pisali kazne (prekršaje) za nepropisno parkirana vozila. Uvažavajući njihovo službeno postupanje, mnogi od „uhvaćenih“ u prekršaju ali i slučajni prolaznici, pa mi novinari ostali smo zatečeni njihovom bahatošću i upotrebom čudnog konverzacijskog jezika. I ono što je u najmanju ruku iznenađuje je podatak da kazne odnosno prekršaji nisu važile za sve podjednako. Drugačije kazano, nekima su kazne napisane, a neki su, iako u prekršaju prošli nekažnjeno.
Da ne bi ispalo da policajci ne rade svoj posao, izdvajamo podatke iz PU Ličko senjske po kojima su oni tijekom 2014. godine zbog počinjenog prekršaja iz članka 82. stavak 1. točka 13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno zbog nepropisnog parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, sankcionirali ukupno 56 vozača, i to na području Policijske postaje Gospić 25, Policijske postaje Otočac 10, Policijske postaje Senj 10, Policijske postaje Novalja 9 i Policijske postaje Karlobag 2. Najčešći lokaliteti činjenja ove vrste prekršaja su kod Opće bolnice u Gospiću, zgrade FINA-e u Otočcu, te kod pojedinih trgovačkih centara u Gospiću, Otočcu i Senju.
Postavlja se i javno pitanje da li i koliko puta policija, djelujući sa Udrugama invalida provode akciju nadzora parkirališnih mjesta za vozila osoba s invaliditetom, po uzoru na neke druge gradove, jer akcija bi u najmanju ruku imala cilj smanjiti broj nepropisno parkiranih vozila na označenim parkiralištima, ali i upozoriti na potrebu propisanog označavanja vozila znakom pristupačnosti.
Dražen Prša