IPA Hrvatska u Kuterevu

U organizaciji IPA Lika-Gospić (Međunarodno policijsko udruženje) u subotu je u u velebitskom mjestu Kuterevo organiziran gorski piknik na kojem su se okupili članovi IPA iz Hrvatske.
Uz poznatu gostoljubivost domaćina obitelji Butina, u kući „Butina Kuterevo“ okupljanje i druženje započelo je u jutarnjim satima uz tradicionalni lički – kosački doručak, i niz domaćih kuterevskih delicija.
Kazao je da je IPA (International Police Association) – Međunarodno policijsko udruženje je strukovna organizacija policajaca – udruga građana, koja okuplja više od 400.000 članova organiziranih u 61 država širom svijeta, i kao takva predstavlja najveće policijsko udruženje na svijetu. Od osnivanja do danas, pod esperanto krilaticom „Servo per Amikeco“ (Služimo kroz prijateljstvo) djeluje s ciljem širenja prijateljstva i unapređenja policijske struke.

Emil Randher
Emil Randher

Potpredsjednik IPA-e Hrvatska Emil Landher kazao je da je IPA jedina međunarodna strukovna organizacija policajaca bez obzira na funkciju, zvanje, jezik, spol, rasu, religiju i svjetovni nazor, politički i poslovno je potpuno neovisna i nevezana za niti jednu drugu udrugu ili instituciju, otvorena za policajce svih država, za jednostavne i neograničene odnose između pripadnika te službe te za uspostavljanje mogućnosti međusobne izmjene strukovnih iskustava, registrirana je na temelju svojih ciljeva pri Vijeću Europe i Ujedinjenim Narodima sa savjetodavnim statusom kao nevladina međunarodna organizacija. Dodao je da su ciljevi IPA-e njegovati i gajiti prijateljske odnose i međusobnu pomoć među službujućim i umirovljenim policajcima u zemlji i u svijetu, olakšati razmjenu iskustava s područja policijske struke i podupirati međunarodnu policijsku suradnju, svojim javnim djelovanjem pozitivno djelovati na odnose između policajaca i građana.
„IPA svojim članovima i članovima njihovih obitelji nudi široki obrazovni program usavršavanja u okviru kongresa, seminara i razmjene informacija, lokalna, regionalna, nacionalna i međunarodna obrazovne i druge susrete na svim poljima, studijska, sportska, turistička i druga putovanja u zemlji i inozemstvu, godišnji međunarodni susret u jednoj od država za mlade članove IPA-e, te druge susrete članova IPA-e, mogućnost upoznavanja sa specijalističkom policijskom opremom i iskustvima policajaca bez obzira na nacionalnost, zvanje ili status, pomoć policajcima, članovima IPA-e i njihovim obiteljima ako se bez svoje krivnje nađu u poteškoćama ili u krizi bilo koje vrste“ – kazao je potpredsjednik IPA Sekcije Hrvatske i predsjednik Regionalnog kluba Osječko baranjske Emil Landher.
Ovo prvi puta da su se članovi IPA-e Hrvatske okupili u Ličko senjskoj županiji. Sekciju IPA-e Hrvatske čini 20 regionalnih klubova u kojem je okupljeno oko 11.000 članova, aktivnih i bivših djelatnika ministarstva unutarnjih poslova.
U razgovoru sa predsjednikom Regionalnog kluba IPA Lika-Gospić Tomicom Starčevićem doznajemo da imaju oko 160 članova i ovo je prvi put da organiziraju ovako druženje.

Nastavak ispod oglasa
Tomica Starčević
Tomica Starčević

„Aktivni smo, najviše u sportu, ponosimo se dobrom kuglačkom, malonogometnom ekipom i uvijek smo u samom vrhu natjecanja. Cilj nam je kako i sam naziv na esperantu kaže „Servo per Amikeco“ ili služimo kroz prijateljstvo, da pored strukovnog djela radimo i na druženju i širenju prijateljstva. Svake godine određena sredstva koja imamo u sekciji dajemo našim članovima kojima je to najpotrebnija a trenutno smo u fazi pomoći našim članovima u Slavoniji. Bili smo neki dan u Vrbanji, Županji, Rajevom selu, Gunji, obišli smo 58 kuća naših kolega, članova IPA-e i gdje će sekcija IPA-e Hrvatske obnoviti nekoliko kuća kako bi se naše kolege mogle vratiti i nastaviti sa životom“ – kazao je predsjednik Reginalnog kluba IKA-e Lika-Gospić Tomica Starčević.
Tijekom dana dio članova sa obiteljima uputili su se na Zavižan, neki do Premužićeve staze, a neki su se družili sa medvjedima u kuterevskim Utočištu za napuštene medvjede. Domaćin Tomo Butina svoje je kolege upoznao i sa tradicijskim radionicama u Kuterevu (izradom tamburica, bukara, stolova i stolica) dok je nekima ostavljena i mogućnost posjete izvorima rijeke Gacke, Gradskom muzeju u Otočcu te Svetištu Majke Božje u Krasnom i tamošnjem Muzeju šumarstva. U smiraj dana, kako nam je rekao Tomo Bukovac-Butina, bit će plesa, pjesme i svega onoga što dolikuje ovakvom druženju.

Dražen Prša