IS_land II

Lovinac, –  U srpnju 2013. skupina medijskih umjetnika okupljenih oko umjetničke organizacije 21:21 realizirala je prvi dio projekta IS_land II na području općine Lovinac i u Ličko-senjskoj županiji. IS_land je kolaborativni site specific rad koji svoju konačnu realizaciju doživljava prenošenjem site specific radova i izvedbi u različite medijske vidove njihove reprezentacije u galerijskom prostoru. Osnovna ideja projekta nalazi se u transferu originalnog koreografskog materijala mišljenog za specifičnu lokaciju. Koreografska partitura počiva na ideji organiziranja prirodnog okoliša i njegovog podređenja izvedbi jednog izvođača. Sama izvedba mišljena je kao site specific rad, koji se izvan konteksta te pozornice niti ne izvodi, dok su njeni elementi medijski posredovani kroz množinu drugih reprezentacijskih alata: video rad, umjetnička instalacija, glazba, fotografija, svjetlo, dokumentacija, arhiva. Paradoks ovog rada leži u ideji da raščlanjujući elemente izvedbe i ulijevajući ju u uvijek druge medije, gledatelj iako zakinut za originalno iskustvo, dobiva senzorno i perceptivno uvijek više, nego prisustvujući izvedbi originala samog.

Nastavak ispod oglasa

Jedan od pokretača projekta je i razotkrivanje i njegovanje modusa kolaborativnog rada, koji postaje ne samo modus operandi rada, već i osnovni alat procesa. Svaki od umjetnika pozvanih u projekt na svoj način odgovara na izazove rada na specifičnoj lokaciji, no svaki pojedini rad stavljen je i pravljen u suodnosu sa radovima ostalih umjetnika stvarajući neku vrstu hiperstrukture koja živi neovisna o originalnom koreografskom materijalu, kako i na samom mjestu izvedbe, tako i u naknadnim galerijskim postavkama projekta. Prvi IS_land realiziran je u suradnji sa općinom Sali na osamljenom otočiću Pjatiću:izolirani jadranski otok postao je na trenutak čudovišna pozornica u kojem tijelo svojom neutemeljenošću u prostoru naprosto biva kao iznimka ili virus, te unosi neki novi smisao u  indiferentna gibanja prirode.

U drugom dijelu IS_land projekta, autori su kroz tjedan dana rada izabrali par specifičnih lokaliteta u općini Lovinac, te su u skladu sa arhitekturom odabranih lokaliteta ponovno propitivali  stvaralački i izvedbeni proces u site specific modulu rada. Ovaj puta rad nije realiziran na jednom prostoru-pozornici, već je čitava općina postala neka vrsta otvorenog prostora za suočavanje sa elementima prirode, načinima njene kultivacije , preobrazbe i devastacije. Socijalni okoliš uvelike definira zamišljenu romantičnu pozornicu prirode, te se u njoj  nalaze i tragovi nekih bivših,megalomanskih izvedbi i projekata ( minska polja), ali i začeci nekih budućnosnih ( zadruge i razmjene učenja i znanja o projektu ličkog krumpira). Zbog specifičnih metoda, te povjesnog, sociološkog i kulturalnog aspekta prostora u kojem su umjetnici radili, IS_land II u svojoj finalnoj provedbi gravitira ka nadrealnom i fiktivnom okviru osobnih percepcija autora samih. Kolaborativni proces bilježi se i verbalizira u dokumentarnu formu radne bilježnice koja samom postavu daje uvid u praktični i stvaralački proces svih autora vezanih uz IS_land projekt, dok prenošenje koreografskog materijala izostaje. 

IS-land II svoju prvu prezentaciju doživjeti će u Galeriji Gliptoteke HAZU u Zagrebu, u studenom 2013, a u sklopu projekta SPIDER EXPAND podržanog od Europske komisije. Projekt su ostvarili: Petra Hrašćanec, koreograf/plesač, izrada koncepta Saša Božić, dramaturg Nenad Sinkauz, skladatelj/muzičar Davor Sanvincenti, autor experimentalnog videa Petra Mrša, fotografkinja Danijel Popović, producent

LO