Početna konferencija u sklopu projekta „Radost čitanja“ Ministarstva kulture i medija održana je danas u holu Kulturno-informativnog centra Gospić.  Nositelj projekta je za područje Gospića Samostalna narodna knjižnica Gospić, a partner u provedbi je Grad Gospić. Projekt je prijavljen na poziv „Čitanjem do uključivog društva“ i odobren za sufinanciranje od strane Ministarstva kulture i medija, te provedbenog tijela Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Početnu konferenciju ovoga projekta pratile su izaslanice ministrice kulture i medija Mihaela Majcen Marinć, zadužena za službu knjige i nakladništvo te  Maja Zrnčić, koordinatorica nacionalne strategije poticanja čitanja. Od domaćina konferenciju je pratila zamjenica gradonačelnika Gospića Kristina Prša, ravnatelji osnovne i srednje škole te dekanica Pedagoškog fakulteta u Gospiću.

Provedbom projekta uspostavit će se pokretna knjižnica na području čitave Ličko-senjske županije i omogućiti dostupnost knjižne građe gdje je do sada bila nedostupna. Istaknuo je ovo između ostaloga u svojem govoru ravnatelj Samostalne narodne knjižnica Gospić prof. Milan Šarić.

-Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020“. Trajanje provedbe je 24 mjeseca, a vrijednost projekta iznosi 3.788.312,24 kuna od čega bespovratna EU sredstva iznose 2.373.979,50 kuna, a sredstva Grada Gospića su 1.414.332,74 kuna.

Projektne aktivnosti traju 24 mjeseca i provode su se u svrhu povećanja socijalne uključenosti pripadnika ciljnih skupina kroz razvoj i jačanje čitalačke pismenosti na području Ličko-senjske županije putem nabave i opremanja bibliobusa te povećanja dostupnosti i materijala kojima se razvijaju i potiču čitalačke kompetencije. Aktivnosti ovoga projekta su nabava opremljenog bibliobusa u svrhu povećanja dostupnosti knjižne građe, zatim nabava knjižne građe (knjige, AV građa, slikovnice i igračke) i knjižne građe za osobe s različitim vrstama teškoća (zvučne knjige, tehnička oprema i sl.), organiziranje radionice čitanja slikopriča, čitanja s razumijevanjem i poboljšanja čitalačkih vještina za mlađe od 25 godina, radionice čitanja s ciljem poticanja samopouzdanja, socijalne uključenosti i pozitivnog mišljenja za osobe starije od 54 godine. S posebnim senzibilitetom ćemo organizirati radionice čitanja s knjižnom građom prilagođenom za osobe s invaliditetom, a tu su i radionice za nezaposlene osobe kako bi ostali konkurentni na tržištu rada. Zatim radionice čitanja književnih djela na jezicima i pismima nacionalnih manjina za pripadnike nacionalnih manjina, a naši članovi i ljubitelji čitanja zasebno se raduju književnim susretima i  gostovanjima hrvatskih i zavičajnih pisaca za djecu i odrasle, rekao je tijekom predstavljanja projekta ravnatelj knjižnice prof. Milan Šarić.

L.O.