„Istiniti film“ ili silovanje demokracije?

Emisija RTL-a „Potraga“ ovoga je tjedna obradila temu navodnog divljačkog ponašanja hrvatske policije u postupanju prema ilegalnim migrantima uhvaćenim na granici BiH. Snimke su nastale lipnju za vrijeme novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala zajedno s kolegama iz istraživačke novinarske TV-mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela. Događaj je zabilježen nedaleko mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani, a  ipak se tvrdi kako je riječ o hrvatskoj policiji.

Nikola Kajkić, bivši predsjednik Nacionalnog sindikata policije u medijima ističe:

Nastavak ispod oglasa

-Postoji zakon o nadzoru državne granice i točno je propisan način na koju možete ući u Republiku Hrvatsku. Bez obzira na činjenicu imate li ili nemate dokumente, morate pristupiti graničnom prijelazu na kojem postoji sustav evidencije i zbrinjavanje osoba koje traže azil. To nikako nije prelazak granice ili ulazak u neku državu preko šuma, rijeka i potoka, što ovi ljudi sa snimki čine, objasnio je Kajkić. Istodobno se postavlja pitanje kako to da se skupina stranih novinara također ilegalno šulja zelenom granicom, a da se pri tome nikome nisu javili.

Poznato je da posvuda u BiH djeluju veće kriminalne skupine ilegalnih migranata. Redovno tuku i pljačkaju sunarodnjake, otimajući im sve vrijednosti, mobitele i mlateći ih do iznemoglosti. Zadnji takav slučaj dogodio se kod Sarajeva i doista je morbidan. Petorica  kriminalca porijekom iz Pakistana već dulje vremena posvuda napadaju migrante. U zadnjem takvom napadu napali su trojicu maloljetnih Nepalaca, oteli im 5 500 eura, mobitele i nakit, dok su sva petorica silovali maloljetnog dječaka. Sreća u nesreći da se to nije dogodilo na domak hrvatske granice jer bi za taj napad sigurno bila osumnjičena hrvatska policija. Kajkić dodaje:

-U zaštiti državne granice dopušteno je upotrijebiti i sredstva prisile, a između ostalih, tu spada i sredstvo u obliku fizičke snage. U svakom slučaju, policija na terenu i jest u svrhu zaštite državne granice. To je njihov posao, istaknuo je Kajkić.

U vrijeme dok je Jugoslavijom vladao „demokrata od formata, ljubičica bijela“ drug Tito,  granicu se čuvali vojnici JNA. Pri tome je postojalo pravilo da se puca na svaki šušanj, bilo da je netko želio ilegalno ući ili izaći iz države. Za slučaj da je netko pri tome ubijen, vojnik bi dobivao nagradno odsustvo.

Za vrijeme zadnjeg posjeta Hrvatskoj predsjednica Europske komisije Ursula der Leyen pohvalila je Hrvatsku jer ulaže znatne napore u zaštiti granica Europske unije. Kao kod ponašanja vezanog uz koronu: jedni protežiraju  antivakserski turbo-liberalizam na granici anarhije, bez obzira što u bolnicama svakodnevno umiru sve mlađi ljudi. Tako su se hrvatski policajci u nedokazanoj ulozi opet našli kao dežurni krvici, dok istovremeno strani novinari i ilegalni migranti bauljaju po šumama i gorama na granici Hrvatske, tražeći prigodu da uz kršenje zakona uđu u Europsku unuju.

M. S.