Ivan Balen:“Povijesna istina uvijek izbije na vidjelo“!

Galerija Kulturno-informativnog centra Lovinac bila je pretijesna da bi primila sve one koji su sinoć željeli svjedočiti promociji knjige Ivana Balena „Od stoljeća sedmog – križnim putem do slobode snagom vjere, istine i ljubavi“. U ime domaćina i organizatora ovog događaja nazočne je pozdravio načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić. Uz zahvale autoru i svima koji su došli uveličati ovaj događaj načelnik Miletić najavio je nove promocije, kao i nastavak rada KUD-a i ostale kulturne sadržaje. O knjizi je, osim autora, govorio i biskup u miru dr. Mile Bogović, a povijesne crtice iz Domovinskog rata i opis legendarnog zbjega civila preko Velebita oslikao je predsjednik Općinskog vijeća Lovinac Joso Vrkljan Jotan, jedan od hrvatskih branitelja koji su spašavali hrvatsku nejač u listopadu 1991. godine.

Ivan Balen potječe iz Đakova, a korijenu su mu iz Like. Ovaj agronom i teolog autor je ukupno 14 knjiga, od kojih je ovo prva s povijesnom tematikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Knjiga je slojevita i u njoj se po prvi puta pojavljuju istine iz naše povijesti o kojima se nerado govori. Nešto su nas učili roditelji, nešto smo doznali u školama, ali nikada nismo doznali cjelovitu, zaokruženu istinu. A istina je poput rijeke-uvijek pronađe svoj put. Ova knjiga je na putu istine i kompleksnog oslikavanja naše povijesti. U sustavu obrazovanja, u medijima posvuda se laže i  iskrivljuje se povijest. Zatupljuju se ljudi, zaobilazi se istina. Zbog koga, zašto??? U ovoj knjizi sam na okup stavio istinu, bez obzira hoće li se te nekome  sviđati ili ne. Knjiga je bogato  ilustrirana, sa prijevodima značajnih pojmova tako da tu nema nepoznanica. Biskup Bogović me motivirao na tome putu i ja sam mu na tome zahvalan. Zašto je promoviran u Lici, u Lovincu? Knjigu sam počeo pisati zbog Lovinca i Svetog Roka, zbog stradanja tih ljudi koji nikome nisu ništa skrivili. Ti ljudi, ti događaji i njihov  Križni put s kraja 20. stoljeća ne smiju biti zaboravljeni, rekao nam je autor Ivan Balen. Biskup dr. Mile Bogović u ovom štivu prepoznaje ponajprije Ivana Balena kao pedagoga koji marljivo bilježi, pojašnjava i vodi čitatelja kroz hrvatsku povijest, otkrivajući mu pri tome mnoge nepoznate  detalje. Promociji knjige Ivana Balena svjedočili su i predsjednica Matice Hrvatske-ogranka Gospić prof. Ana Lemić, predsjednik zajednica prognanika Like od 1941-1995. Frane Vrkljan i drugi. Frenetični pljesak publike nakon završene promocije ove knjige pokazao se kao najveći kompliment u Balenovom traženju i, svakako, pronalaženju istine u našoj povijesti.

Ivan Balen preko roditelja vuče korijene iz Svetog Roka. Iako je odrastao u Slavoniji ostao je neraskidivo vezan uz  svoju djedovinu. Tu je ljubav pretočio u svoje zadnje djelo. U znak zahvalnost za trud, znanje i ljubav koju je poklonio Lici, autoru je pjesmu posvetio popularni lički Slavonac, pjesnik, glazbenik i upravitelj Šumarije Sveti Rok Branimir Mikić.

M.S.