Ivan Stilinović sa šaranom od 20,5 kg

Poznato je da u našim rijekama spretni i sretni ribići nerijetko znaju „zakačiti“ kapitalni ulov ribe ali manje je poznato, onima koji se ribolovom ne bave, da u ribićkom svijetu vlada tkz. kodeks po kojem nije važno ribu uloviti i brže bolje strpati ju u gepek automobila i zbrisati kući, već ribu uloviti i vratiti ju natrag u vodu.
A da je to tako još jednom smo se mogli uvjeriti primjerom Ivana Stilinovića (34) člana ŠRU „Lika“ iz Gospića koji je nedavno, na rijeci Novčici ulovio šarana teškog 20,5 kg. Kako kaže Ivan, šarana je ulovio na boilu odnosno kuhani mamac koji je pripremio unaprijed.
„Ulovio sam ga postavom na čekanje. Zgrabio je u 20,30 sati, i nakon 25 minuta borbe izvukao sam ga uz pomoć saka na obalu. Šarana sam pustio natrag u vodu jer je to naš način ribolova „ulovi-pusti“, tako se to inače radi kad su u pitanju kapitalne ribe a u šaranskom ribolovu to se tako radi. Riječ je o ribolovu iz gušta i zadovoljstva. Ovakvim načinom ribolova trebamo se svi baviti i popularizirati ovakav vid športskog ribolova. Inače, kod nas dolaze šaranaši iz cijelog svijeta, i ŠRU „Lika“ Gospić po tom je itekako poznata. ŠRU „Lika“ Gospić ima oko 300 članova“ – kazao je Ivan Stilinović.
Dražen Prša