Ivana Tomaš: „Politički animoziteti prema meni osobno i HDZ-u”

zamjenica župana Ivana Tomaš

U pozadini kulturne manifestacije za djecu „Otočki val 2013.“ koja je održana u subotu navečer, očito je nakon današnjeg obraćanja javnosti zamjenice župana ličko senjskog Ivane Tomaš da se nakon kraćeg zatišja u Otočcu ponovno otvorila politička fronta na kojoj svaka strana želi pokazati svoju snagu i pravo na istinu.
Zamjenica župana Ivana Tomaš rezolutno se obrušila na gradsku vlast predvođenu gradonačelnikom Stjepanom Kostelcom držeći da se sustavno, od kad je promijenjena vlast u Otočcu, prema njoj osobno, ali i kao zamjenici župana ličko senjskog čine u najmanju ruku nekorektni i neprofesionalni postupci koji nedvojbeno upućuju na političke animozitete prema njoj i HDZ-u.
„Nije slučajnost da se pojedine strukture grada Otočca prema meni kao dužnosnici, ali i kao sugrađanki Otočca odnose sramotno i ponižavajuće, jer ovo što se dogodilo sinoć na manifestaciji „Otočki val 2013.“, samo je dio onoga što se događa u zadnje vrijeme, a ovo nije prvi propust, jer očito je da se Županija kao institucija izbjegava pozvati na bilo kakva događanja u gradu Otočcu, tvrdi zamjenica župana Ivana Tomaš te dodaje:
„Pretpostavljam da iza svega ovog stoje politički i osobni animoziteti, jer ja sam zamjenica župana ličko senjskog i kao dužnosnica sam 24 sata na oku javnosti, 24 sata odgovaram za svoje postupke u svemu pa tako vezano i za „Otočki val“ koji se sinoć održao u GPOU Otočac. Kao zamjenica župana ličko senjskog obraćam se građanima grada Otočca vezano za jučer održani „Otočki val“, čestitam svim pobjednicima, djeca su bila predivna, uvježbana i sve je izvedeno onako kako je bilo i zamišljeno. Svima čestitam na trudu koji je uložen da bi finalna večer „Otočkog vala“ izgledala veselo, lijepo, razigrano i dječje. Čestitam pobjednicima, čestitam mladom bendu koji je na jednom dobrom putu da danas, sutra razveseljava građane Otočca, čestitam plesnoj skupini iz Brinja, velikoj i maloj, jer su zaista pokazali izvrsnu koordiniranost pokreta i umijeća, a prvenstveno čestitam svim našim mladim pjevačima. Čestitke upućujem kao zamjenica župana u osobno ime, u ime ličko senjskog župana te u ime svih predstavnika županije.
Na „Otočkom valu“ trebala sam biti prisutna u svojstvu zamjenice župana i dodijeliti nagrade pobjednicima, no međutim došlo je do situacije koja me dovela u jedan vrlo nezgodan položaj kao zamjenicu župana. Nakon što je dogovoreno s ravnateljicom gospođom Avsec da podijelim nagrade, njezina predsjednica Upravnog vijeća gospođa Anđela Dujmović je to zabranila. Misleći da se dogodio protokolarni propust kontaktirala sam gradonačelnik Otočca Stjepana Kostelca i uputila ga o čemu se radi, napomenula mu da je to malo nezgodno jer i meni je nezgodno doći kao zamjenici župana kao privatna osoba. On mi na to čak nije ni odgovorio, odnosno uzvratio poziv, nego je poručio preko gospođe Avsec da će nagrade dijeliti njegov zamjenik g. Janković i predsjednica Upravnog vijeća gospođa Dujmović. Ja sam ipak došla na „Otočki val“ iz poštovanja prema djeci i roditeljima jer su to mahom moji prijatelji. Djelatnici učilišta su znali da sam tamo jer sam najavila dolazak uz ispriku da ću malo kasniti, ali po dolasku nisam dočekala čak ni toliko kulture da budem pozdravljena kao zamjenica župana koja prati „Otočki val“. Smatram da je to vrlo sramotno, ponižavajuće prema meni osobno kao građanki grada Otočca, ali i kao zamjenici župana za društvene djelatnosti“ – kazala je zamjenica župana Ivana Tomaš.
U izjavi za medije zamjenica župana Ivana Tomaš kazala je da od kad je stupila na funkciju zamjenice župana bila je više puta sudionik raznih događanja, kao što je npr. u Sincu bio nastup asambla „Lado“, gdje su bili i Gradišćanski Hrvati, no ni jedanput nije vidjela gradonačelnika grada Otočca. To su samo dvije stvari na kojima je zaista trebao biti, jer ne događa se svaki dan da „Lado“ dođe, kao i predstavnici Građišćanskih Hrvata, stoga mislim da je sramotno da se niti na jednom događanju ne pojavljuje gradonačelnik Kostelac pogotovo jer na naše funkcije su nas izabrali građani, a mi bismo trebali barem uzvratiti s toliko kulture da se pojavimo u ime Županije odnosno Grada tamo gdje smo pozvani. Ja sam zamjenica župana, a župan odlazi na stvari koje su predviđene protokolom, stoga gdje on ne stigne, odlazim ja. No da u gradu Otočcu na baš nijedno događanje ne dođe gradonačelnik, barem od deset na jedno, manje više, mislim da je to njegova sramota, ali ne želim ulaziti u detalje. Da se izbjegavaju pozvati županijske institucije na događanja u Otočcu, potvrđuje i nedavni podatak kada je bila 15. Godišnjica FD „Otočac“ za što također nismo dobili pozivnicu. Nekakve insinuacije da Županija ne sudjeluje na ni jedan način u događanjima u gradu Otočcu svakako odbacujem, jer gdje god je zatraženo, mi smo pomogli, čak i tamo gdje se možda trebalo javiti, npr. na program javnih potreba gdje se nisu javili, a mi smo izdvajali iz naših pričuva sredstva i izdvajat ćemo dalje. Ovaj incident nije nešto s čime ćemo mi zatvoriti svoja vrata prema gradu Otočcu, na način kao Otočac zatvara prema Županiji, odnosno gradska vlast. Meni je žao što se ovo događa jer je to samo jedan znak da su gradonačelnik i njegovi suradnici počeli raditi ono zbog čega su prozivali HDZ u kampanji, to su kadroviranja. Oni su počeli mijenjati kompletne strukture, što je na neki način razumljivo, ali je žalosno što stavljaju potpuno nestručne osobe na odgovorne funkcije pa tako konkretno gospođu Dujmović koja apsolutno ne zna čemu služi upravno vijeće, koja je ingerencija upravnog vijeća i što upravno vijeće zapravo treba raditi. Ovaj postupak držim sramotnim prema meni, nadam se da je ovo zadnji takav u nizu, kazala je zamjenica župana Ivana Tomaš.
Dražen Prša