Prije dva dana u Sarajevu je održana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovina. Usvojio je pojedinačne informacije Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za 8. i 9. mjesec ove godine. Od Službe za poslove sa strancima tada se čulo kako su u prvih devet mjeseci 2020. godine prijavljena 13.333 ilegalna migranta, što predstavlja smanjenje za 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Budući da se iz te države malo tko vraća kući, ostalo je nedorečeno pitanje gdje je završila razlika od lanjskih migranata.

Najviše ilegalnih migranata prijavljenih Službi za poslove sa strancima u ovome razdoblju su državljani Afganistana (3.725), a slijede državljani Pakistana (3.045) i Bangladeša (2.551). Legalnih migranata nema jer dolaskom u susjednu državu nitko nema dokumente.

Od 13.333 ilegalna migranata (jer ondje drugih niti nema) namjeru za podnošenje zahtjeva za azila podnijelo je samo 209 osoba ili 1,66 posto. U rujnu 2020. godine prijavljen je 2.041 ilegalni migrant, što je za 11 posto manje u odnosu na kolovoz. Smanjen je i ukupan broj migranata koji borave u centrima za njihov smještaj, kao i uspostavljenom kampu u Unsko-sanskom kantonu. U svim centrima za smještaj migranata  boravilo je koncem  listopada 5.946 osoba, dok su se u kampu “Lipa” u Bihaću nalazile 1.174 osobe. A gdje su  onda nestali ostali!!! Na to pitanje nije se čuo odgovor.

Mizerni broj zahtjeva za azilom ilegalaca u BiH tek je jedna potvrda po kojoj je to samo tranzitna država za daljine ilegalne upade u države EU. Koje su sve od reda obznanile kako im novi ilegalni migranti nisu potrebni.

Sadašnjim stanjem vlasti BiH ipak su zadovoljne jer se broj ilegalnih migranata nešto smanjio, dok je zbog kriminalnih radnji počinjenih u toj državi ove godine već  deportirano gotovo 600 ljudi. Čuo se i podatak kako se u BiH trenutno vode sudski postupci protiv 41 osobe. Zbog ubojstava, pljački, provala, tučnjava, dilanja droge…

Očito je benevolentno prešućen podatak po kojemu cirkulacija ilegalaca preko BiH u  Hrvatsku teče bez zastoja. Jedini veći  zastoj je hrvatska granična policija, na onu ih BiH ne treba previše računati. Prema zadnjim podacima  prispjelim iz policije (koja inače o tome službeno uporno šuti) na ličkom dijelu granice upadi ilegalaca su nešto smanjeni, a povećali su se u Karlovačkoj županiji. Kolone ilegalaca zauzele su Gorski Kotar gdje  kradu, provaljuju u kuće u kojima borave dan-dva, a iza sebe ostavljaju krš i lom. Opravdavanje korona-epidemijom hrvatskoj javnosti samo je „mazanje očiju“ jer migrantska kriza u RH traje od 2025. godine, a korona od ožujka ove godine.

L.O.