Foto: Uskinfo.ba

Sve su glasniji stavovi političkih stranaka s područja Unsko-sanskog kantona po kojima građani toga dijela BiH više ne žele biti taoci šlampavo (ne)organizirane migrantske krize koju navodno kreira službeno Sarajaevo, ali samo na papiru. Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) održao je u Bihaću konferenciju za novinare gdje se govorilo o migrantskoj krizi čije posljedice trpi Unsko-sanski kanton, prvenstveno Grad Bihać.

PoMAK podržava stavove Operativnog štaba Unsko-sanskog kantona koji je limitirao smještajne kapacitete za migrante, protiv je otvaranja dodatnih smještajnih kapaciteta i smatra nužnim izmještanje privremenog prihvatnog centra u Bira izvan gradskog područja. To je ranije potvrdilo i Gradsko vijeće Bihaća.

-U odsustvu adekvatne reakcije države, policija USK je jedini faktor u koji se građani u ovom trenutku mogu pouzdati. Ovu priliku koristimo da pozovemo sve krajiške dužnosnike u državnim i federalnim organima, bez obzira na političku pripadnost, da dignu svoj glas za Krajinu u Sarajevu, da se oni koji su nadležni za upravljanje migrantskom krizom u BiH konačno probude i počnu raditi svoj posao, istaknula je zastupnica u Skupštini Unsko-sanskog kantona Ilda Alibegović.

Vijećnik u Gradskom vijeću Bihać Dinko Bićirspahić se osvrnuo na izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koji je prošloga tjedna najavio kako će zbog zatvaranja granica prema EU i BiH morati ići na „hermetičko“ zatvaranje svoje istočne granice. Na ovaj se problem  upućuje još od 2015. godine, ali bez ikakvog uspjeha pa kolone migranata i sada nesmetano stižu u BiH. Bećirspahić je konstatirao da se istočna granica BiH mora zatvoriti odmah, ukoliko je to moguće.

Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) već mjesecima insistira na donošenju strategije koja će propisati ograničeno kretanje migranata nakon ulaska u BiH, kako bi se smanjio direktan pritisak na USK. Tamošnje su vlasti do nedavno organizirano sprovodili kolone migranata na državnu granicu s Hrvatskom, u improvizirani kamp Vučjak. Budući je Hrvatska znatno pojačala nadzor državne granice, a Bihać ne dopušta otvaranje novih kampova, u susjednoj državi kao moguću alternativu vide jedino organizirani povratak migranata u Sarajevo. Odakle su ih tamošnje vlasti donedavo organizirano slale u Bihać kompozicijama vlakova.  Naravno, niti jedan od tih migranata ne posjeduje bilo kakve identifikacijske dokumente.

M.S./R. B.