Na natjecanju održanom u sklopu 1. kola Hrvatske robotičke lige lički su robotičari osvojili drugo i četvrto mjesto. Ovo natjecanje tj. Prvo kolo Hrvatske robotičke lige održano je u OŠ Mate Lovraka u Zagrebu u subotu , pri čemu su učenici Ivica Banić (7C razred) i Mihovil Bićanić (6C razred) pod vodstvom mentora Igora Naprte osvojili drugo mjesto u disciplini Robo Rescue Primary (robotičko praćenje crte) za dob od 11-14 godina. U iznimno jakoj konkurenciji od 25 ekipa klinci iz Otočca osvojili su 9 bodova koji se boduju za Svjetsko prvenstvo u Japanu. Mentor Igor Naprta nije krio zadovoljstvo postignutim rezultatima.
-Naši su učenici doista pokazali sjajni. Ispred nas su samo učenici 1.Osnovne škole iz Varaždina. Bilo bi doista sjajno da se jedna lička osnovna škola kvalificira za Svjetsko prvenstvo 2017, mogućnost postoji. Također učenica Martina Tomaić (7. razred iz PŠ Švica) na ovom je natjecanju osvojila četvrto mjesto u disciplini Rescue Line Secondary (robotičko praćenje crte), za dob od 11-19 godina, što se također boduje za Svjetsko robotičko prvenstvo u Japanu. Martina je osvojila 7 bodova. Moram napomenuti da su ispred Martine, učenici iz Zagreba i Varaždina koji su već bili na jednom, odnosno dva svjetska prvenstva (Brazil, Kina, Njemačka). Martinin uspjeh je također zavidan. Djeca su oduševljena rezultatom, ne rezultat nije došao sam od sebe već radom. Ništa nije neosvojivo ako si dovoljno dobar i uporan. Rad s učenicima je pokazao rezultate i dosegli smo poprilično visoki nivo. Uvjeren sam da će i drugi pokazati zanimanje za naš rad i pri tome nam pomoći. Ja kao mentor otvoren sam za suradnju da napravimo nešto više i na razini cijele županije (obuci učenika i u drugim sredinama, organiziranju ovakvih manifestacija i u našoj sredini, uvođenju predmeta Robotika u škole isl.. Spreman sam uz pomoć lokalne sredine grada i županije i države razmotriti projekte u tom smjeru, a za odlazak u Japan su potrebna određena sredstva, kao i za svako drugo natjecanje u inozemstvu (na kojima smo i sudjelovali)., a naročito ovakvog . Potrebna nam je potpora onih koji su zainteresirani da nam pomognu, neka nam se jave. Osim toga nije samo cilj sudjelovanje na natjecanju nego i zainteresirane učenika da zavole robotiku, jer od toga danas sutra mogu imati i te kako koristi. Naravno lijepo je osjećati se da si ostvario dobar rezultat i mi se trenutno super osjećamo. Sa svojim učenicima krećem u ožujku 2017. na II. kolo Hrvatske robotičke lige u Sinj i onda se bodovi zbrajaju. Također imamo nakanu ići i na kupove u susjedne zemlje u okruženju (Austriju, Slovačku i sl.)
Mentor Igor na kraju se izrazio pomalo slikovito.
– I mene i učenike očekuje teška robota(rabota): programiranje robota koje smo sami kreirali, poboljšanje konstrukcije, a možda kreiramo i nove bolje robote . Vjerujem u tu djecu i sebe kao mentora, a onda što bude, pa ako bude Japan biće.

M. S.