Iz gospićke bolnice ponovno stižu dobre vijesti

Iz gospićke bolnice ovih dana ponovno stižu dobre vijesti. U bolnici je izvedeno nekoliko operacija koje do sada nisu odrađivane u ovoj ustanovi, a pojašnjenje o svemu dao nam je dr. Darko Milinović.

-Radi se o operacijama koje se nisu radile u našoj bolnici. Zahvaljujući opremi, kolegama ali i usavršavanju ovih dana smo to napravili čime smo omogućili liječenje ovdje bez odlazaka dalje, a to pacijentima naravno puno znači.

O čemu se točno radi?

Radi se o operacijama kod karcinomom maternice gdje se odstranjuju limfni čvorovi zdjelice radi graduiranja bolesti uspješnosti liječenja i eventualnog nastavka terapije. Druga takozvana TLH(totalna laparoskopska hysterektomija) kad odstranjujemo maternicu i jajnike praktički bez reza. Tu je oporavak puno kraći i za par dana pacijentice budu otpušten.

Gdje se još rade takvi operativni zahvati?

– U Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i vrlo malo drugih bolnica. Eto, mi smo primjer da se to može raditi i kod nas samo treba upornosti, znanja i multidisciplinarnog rada s drugim kolegama.

Znači vi ste to uveli?

-Jesam, al zasluge idu svima. Da nema izvrsne suradnje od kirurgije, interne, anestezije, rengenologa, mojih kolega ginekologa, sestara, transfuzije, instrumentara koji zapravo prvi puta asistiraju kod takvih operacija, te naravno i ravnateljici koja je nabavila opremu za takvu vrstu zahvata sve ovo ne bi bilo moguće. Medicina vam je takva. Zato hvala svima.

L.O.