Iz Sibira stiže hladni val, temperature će pasti i do -19!

Meteoalarm je za danas izdao crveno upozorenje za Primorje i Kvarner te Velebitski kanal i to zbog jakog i vrlo jakog sjeveroistočnog vjetra. Najjači udari vjetra bit će i do 150 kilometara na sat.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, stoji u upozorenju Meteoalarma, a prenosi Index.hr.

Nastavak ispod oglasa

Za područje Like, Gorskog Kotara i središnje Hrvatske na snazi je narančasto upozorenje meteoalarma zbog velikih količina snijega koje će pasti na tom području. Očekuje se da će pasti između 10 i 40 centimetara novog snijega.

“Budite spremni na rasprostranjenu gustu maglu. Moguć je prekid rada zračnih, pomorskih i riječnih luka. Opasni uvjeti za vožnju na cestama i u pomorskom, zračnom i željezničkom prometu, a putovanje će potrajati dulje od uobičajenog”, upozorava Meteoalarm.

Vrijeme danas i sutra

U četvrtak i petak na kopnu će vrijeme biti bez znatnije promjene – oblačno, relativno vjetrovito i hladno, uz sve deblji snježni pokrivač. U gorju će snijega biti i više od metra. Od subote manje snijega pa i oblaka, ali i niža temperatura – uz minuse, pa i cjelodnevne, u mnogim mjestima kao rijetko kada posljednjih dana veljače, javlja HRT.

Hladni val iz Sibira

Tijekom nedjelje počinje dotok hladnog zraka direktno iz srca Sibira, javlja Istramet. “Bura će jačati, a temperature zraka naglo će se sniziti, što će označiti početak perioda iznimne hladnoće”, pišu.

“Početkom idućeg tjedna bit će iznimno hladno. Minimalne vrijednosti temperature snizit će se ispod -10 °C, a maksimalne dnevne vrijednosti mogle bi se na većem dijelu područja zadržavati ispod 0 °C, što je rijetkost za naše podneblje. Temperature bi u dijelovima zemlje mogle pasti i do -19 stupnjeva.

L.O.